Ketyeg a bomba, melyet az egyre nagyobb mértékű munkaerőhiány élesített: Tényleg leépíthetnek százezer embert a közszférából?

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) már most tiltakozik.

Varga Mihály, aki szintén beállt a sorba és zseniális kijelentést tett a minap, mely szerint 2030-ra hazánk az öt legélhetőbb ország egyike kíván lenni Európában, nem zárkózott el a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke által tett javaslattól, miszerint:

Százezer embert kellene a közszférából leépíteni, és ezzel a létszámmal a versenyszféra munkaerőhiányát csökkenteni.

A szakszervezet szerint viszont, foglalkoztatottak számához képest a közszolgálatban dolgozók aránya egyáltalán nem magas hazánkban, sőt a közszolgálati feladatot ellátó közalkalmazottak, illetve a köztisztviselők száma több területen egyenesen alacsony.

Mi több, 15 ezernél is több álláshely betöltetlen, főként jegyzőkből, orvosokból, nővérekből, óvónőkből, műszaki dolgozókból, illetve tanárokból, kiemelten angol, informatika és matematika szakosokból van hiány.

A SZEF hozzáteszi, egyáltalán nem derül ki, hogy az állami szféra mely részére utalnak a javaslattevők, amikor túlméretezettséget említenek. Ezért olyan átfogó elemzést sürgetnek, mely nemzetközi összehasonlítást is tartalmaz a közszolgáltatás fogalmairól, a közszolgálat helyzetéről. Szerintük ugyanis ennek hiányában elfogadhatatlan és veszélyes a leépítésekre vonatkozó javaslat.

Úgy tűnik, a kormány kapkod, és nem talál valódi megoldást az általa is generált, brutális mértékű munkaerőhiányra, amely mára már szinte minden területen kézzelfogható problémákat okoz. Korábban felmerült már az is, hogy mégis munkára fognák a nyugdíjasokat is. A legújabb ötlet szintén maximum egy kisebb foltozgatásra, a gondok rövid időre történő elmismásolására elegendő. Azokat a gigantikus méretű lyukakat viszont, melyeket az elvándorlás, az alacsony bérek, a lezüllesztett közhangulat ütött a hazai munkaerőpiacon, biztosan nem lesz képes betömni.

Magyarorszag_Vege_comicstyle_(1)