A szlovák nagykövet Orbán sorosozásáról: az inkább pszichiátriai látlelet

A szlovák nagykövet Orbán sorosozásáról: az inkább pszichiátriai látlelet
Rastislav Kácer
Fotó: Aspen Institute

Az mindig érdekes, hogy mit gondol Magyarországról és a magyar politikáról egy leköszönő nagykövet. A hazánkból távozó diplomaták ilyenkor ugyanis megszabadulnak diplomáciai kötöttségeiktől és hazaérkezvén őszintén elmondják, hogy hogyan látják Magyarországot. Szlovákia leköszönő nagykövete sajnos egészen reális képet festett egy interjú során Orbánisztánról.

Rastislav Kácer leköszönő szlovák nagykövet, aki tapasztalt diplomata és akinek jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy ő volt a felelős Szlovákia NATO csatlakozásáért, illetve többek között amerikai nagykövet is volt, a negyedszázadnyi diplomáciai pályája során meglehetősen őszinte interjút adott Magyarországról egy szlovákiai hírportálnak. Már a címben megtalálható egy beszédes megállapítás, amelyben Moszkvához hasonlítja Budapestet. Később azt is elmondja, hogy szerinte Magyarországon olyan jelentős mértékű a demokrácia hiánya, hogy napjainkban már nem is vennék fel az EU-ba. Orbánnal kapcsolatban előkerül a „keresztapa” kifejezés és Orbán annyira egykézben tartja a gazdaságot, hogy ma már ő dönti el, kiből lehet stróman oligarcha és kiből nem. A magyar gazdaságról pedig az a véleménye, hogy az sem akkora sikertörténet, mint amilyennek beállítják, hiszen mindösszesen egy százalékkal sikerült csak megközelíteni az uniós átlagot a csatlakozás óta, ezt pedig Románia is fel tudja mutatni.

A Soros ellenes propagandáról pedig a következőket mondja:

Ha valaki elhiszi, hogy egy 90 éves nagypapának - még ha gazdag is - valamiféle ördögi terve van a világ leigázására, az inkább pszichiátriai látlelet, mintsem olyan dolog, aminek köze lenne a valósághoz.

Kácer egyébként visszavonul a diplomácia világától és a jövőben az általa alapított, meglehetősen sikeres Globsec nevű nemzetközi biztonságpolitikai agytröszttel szeretne foglalkozni.