Az úttest nem játszótér, a játszótér pedig nem gyermekmegőrző

A nemrégiben átadott pasaréti KRESZ oktatópályát máris sok szülő a gyereke számára létesített dühöngőnek tekinti. Egyre gyakoribb jelenség, hogy a felelőtlenebb szülők elviszik a gyermekeiket a játszóterekre, aztán a padon ülve, okostelefonjaikat nyomogatva letudják a gyerekkel töltött „minőségi időt”, majd csodálkoznak az esetlegesen bekövetkezett balesetek miatt. Ez egy KRESZ-oktatópályán még szembetűnőbb.

Pozitív fejlemény, hogy immáron Budán is létesült KRESZ oktatópálya a gyerekek számára. A dolog egyetlen hátulütője csupán annyi, hogy sok szülő újabb „gyermeklepasszoló”, oda nem figyelő, telefonnyomkodó időtöltésnek tekinti és esze ágában sincs elmagyarázni a KRESZ-táblákat és szabályokat az oktatópályának ideiglenesen "átadott" gyermeke számára. Így tulajdonképpen értelmét veszti az oktatópálya funkciója, sőt a szülői magyarázat híján a KRESZ-táblákat figyelmen kívül hagyó óvodás vagy iskolás komoly balesetveszélyt jelent. A pályák rongálása különösen szomorú tény, mert sok felelőtlen felnőttet az sem érdekel, hogy a gyermeke kővel vagy bottal dobálja a jelzőlámpát, vagy a táblákat.

kresz_oktatopalya

A Pasaréti úti KRESZ-pálya

Hasonló a helyzet a játszóterek mellett létesített szabadtéri felnőtt edzőterekkel is, mert sok szülőt nem érdekel a tornázó felnőttek közé berohangáló és a kültéri edzőgépeket nem rendeltetésszerűen használó gyereke veszélyeztetettsége sem. Kultúrát persze csak kulturált szülők tudnak átadni. És - legyünk őszinték - a mi játszótérhasználati és közlekedési kultúránkat elnézve, hogy már az oktatópálya rendeltetésszerű használata is komoly siker lenne. Ismétlem: lenne.

plakat_kresz