Hogyan töltötte a nyarat Illyés Gyula tihanyi kertjében?

Illyés Gyula tihanyi kertjében szeretett elmélkedni, Déry Tibor balatonfüredi nyaralójában szívesen tartott baráti beszélgetéseket, Bertha Bulcsú balatongyöröki nyaralójában kislányával éppen a frissen fogott nagy hal látványában gyönyörködött, Németh László unokáival kártyázott Sajkodon.

Hogy mindezeket honnan tudjuk? Már korábban beszámoltunk a Petőfi Irodalmi Múzeum nyári kiállításáról, ahol az 1950-es, ’60-as és ’70-es évek írófényképek világába nyerhetünk betekintést. Most a kiállításhoz készült Balatoni nyár című könyvből szemezgettünk.

Vajon miről beszélgethetett olyan hatalmas átszellemültséggel Pilinszky János a tihanyi Rege presszó teraszán ismeretlenekkel? Vagy arra a kérdésre is kereshetjük a választ, hogy Illés Endre és felesége hogyan érezhette magát Németh Lászlónál Sajkodon? De azt is láthatjuk egy-egy fénykép erejéig, amint Illyés Gyula tihanyi kertjében a tanyasi gyermekkorából jól ismert mezőgazdasági szerszámok között matat, vagy éppen Kodolányi János balatonakarattyai háza teraszán diót pucol. Játék, munka, pihenés, szabadság, önfeledt beszélgetések, mulatások jellemzik ezeket a nyári képeket. A balatoni nyaralók, a szigligeti alkotóház és a balatonfüredi Lipták-házban készült felvételek teszik ki ennek az igazi nyári kötetnek az anyagát.

Fürödjünk, strandoljunk és nem utolsó sorban tudjunk meg még többet a régmúlt balatoni nyarakról!

Illyés_Gyula_tihanyi_kertjébenjo

Illyés Gyula tihanyi kertjében, 1969, MTI Fotó - Molnár Edit felvétele

Kodolányi_János_balatonakarattyai_kertjében_

Kodolányi János balatonakarattyai kertjében, 1966 körül Koczog Ákos felvétele

(A cikk első változata 2018.07.29-én jelent meg.)