150 milliárd forint - ennyit fizethetünk Brüsszelnek a „problémás” tenderek miatt

1500 milliárd forintnyi pályázati pénz érintett, ennek a 10 százalékát kérheti vissza Brüsszel a szabálytalan közbeszerzések miatt.

Erről a 24.hu számolt be, a portál szerint nem vonják meg az összes támogatást hazánktól, a bizottság büntetésként támogatásmegvonást javasolt.

Tavaly novemberben az Európai Bizottság auditorai Magyarországon járva 29 olyan közbeszerzést világítottak át, melyet 2015 és 2017 között írtak ki.

Az általuk vizsgált 29 pályázatból 20-at ítéltek szabálytalannak. Az ellenőrző feladatot végző Közbeszerzési Felügyeleti Főosztály pedig a négyfokozatú besorolásból a második legrosszabbat kapta.

Erős és büszke hazánkban nem meglepő módon az volt a baj, hogy az említett pályázatok során korlátozták a versenyt. Brüsszel megállapította, hogy súlyos hibákkal működik az uniós pénzek elosztása.

A kifogásolt ügyletek között több út- és vasútfelújítási projekt, valamit a Miniszterelnökség és más minisztériumok által kiírt kommunikációs, illetve jogi szolgáltatásra kiírt pályázat is szerepel. Természetesen „Mészáros Lőrinc” is vastagon érintett az ügyben.

OrbanMeszaros