Mert nertársnak lenni jó: Kásler Miklós 57 milliót keresett tavaly, bár azt nem tudni, hogyan

Miből szedett össze Kásler kórházigazgatóként 57 milliós jövedelmet? – teszi fel a kérdést mai cikkében a 24.hu.

A 24.hu június elején fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához pontos információkat kérve arról, hogy milyen forrásokból állt össze az 57 milliós, politikusok között is kiugróan magas éves jövedelem. A tárca sajtóosztályán júniusban többször is ígéretet tettek a gyors válaszra, de július közepe óta már az osztály telefonszámán sem veszik a kagylót, írásos visszajelzés pedig azóta sem érkezett.

A portál saját kutatása szerint Kásler az Onkológiai Intézet igazgatójaként csupán a töredékét kereshette a bevallott 57 milliónak. A kórházigazgatók bérezését ugyanis a legutóbbi szabályozás alkalmával az intézmény bevételeihez igazítva kategorizálták, és a 24.hu szerint ennek alapján az ország legnagyobb egészségügyi centrumait irányító igazgatók sem kaphatnak bruttó 1,1-1,2 millió forintnál magasabb fizetést. Kásler Miklós pedig a közepes forgalmúnak tekinthető Onkológiai Intézet igazgatójaként nem kereshetett többet bruttó 800-900 ezer forintnál, amiből éves szinten legfeljebb 10-11 millió jönne össze.

Na, de van itt egy érdekesség: a portál forrásai szerint az egészségügy csúcsain dolgozó intézményvezetők, professzorok jelentős összegeket tehetnek zsebre gyógyszercégekkel kötött úgynevezett gyógyszer study-szerződésekkel. Az ilyen megállapodásokból az esetek túlnyomó többségében csak elenyésző rész kerül a helyszínt biztosító intézményhez, viszont a gyógyszervizsgálatba bevont orvosi vezető akár 10-20 milliós honoráriumban is részesülhet. Az összeg nagyságáról a jelenlegi szabályok miatt az intézménynek nem kell tudnia.

Kérdés, hogy mindez vajon nem ellenkezik-e a Tízparancsolattal. De egy kereszténydemokráciában erről biztosan nem lehet szó.