Diákcsíny miatt szinte szabályos inkvizíció egy szekszárdi iskolában

A 444.hu írta meg, hogy egy szekszárdi gimnáziumban a tanárokon történő gúnyolódás miatt egy diáknak távoznia kellett az intézményből. Úgy tűnik, hogy az iskola igazgatója számára azonban ez nem jelentett megfelelő elégtételt és rendőrségi, illetve gyámhivatali eljárás indult a csínytevés miatt. Az igazgatói választáson Böjte Csaba idézetet mottóként választó igazgató a jelek szerint nem teljesen úgy látja a dévai ferences szerzetes munkásságának lényegét, ahogyan azt sokan mások...

„Hiszem, hogy minden feladatra, ami előttünk áll, van megoldás, és ha bízunk egymásban, ha összefogunk, ezeket meg is tudjuk csinálni.” – idézi Heilmann Józsefné Böjte Csabát. Ezzel az idézetnél még mi is nagyokat bólogatunk, a következő történetre viszont már kevésbé.

Történt ugyanis, hogy a Szekszárdi Garay János Gimnázium diákjai az internet népe által jól ismert szokásos „bukásos” mémvideót aktualizálták az iskolájukra és azok tanáraira. Nem egy nagy történet, hiszen az elmúlt években több száz ilyen videó készült más és más felütéssel, illetve témában. Böjte Csaba egy hasonló csínytevésen feltételezhetően csak egy nagyot nevetne, Heilmann Józsefné azonban nem ezt tette.

Történetünkben ugyanis egy több órás iskolai kihallgatásban csikarták ki a gyermekből azt a „beismerővallomásként” funkcionáló jegyzőkönyv aláírást, miszerint ő készítette a tanárokon gúnyolódó videót. Azóta persze bebizonyosodott, hogy a valóságban nem így történt, azóta meg is van a valódi csínytevő, de ez a történetünk szempontjából majdhogynem lényegtelen. Úgy tűnik ugyanis, hogy az iskola vezetése nem elégedett meg azzal, hogy a diák egy másik gimnázium tanulója lett. A videóban szereplő érintettek ugyanis feljelentették -a jelek szerint becsületsértés miatt -  az iskola egykori diákját a rendőrségen, így nem csak nyomozás indult az ügyben, de mostanra már a gyámügy is vizsgálja a „bűncselekménnyé duzzasztott” diákcsínyt. A gyermek persze mindeközben feltehetően komolyan sérül, alvási nehézségei lettek, az emiatt kialakult figyelmetlenség miatt időközben baleset is érte.

„Iskolánk város- és megyehatáron is túlmutató jó hírnevének, az itt végzett magas színvonalú oktató-nevelő munkának, az intézmény jó menedzselésének köszönhetően az általános iskolát végző tanulók számának drasztikus csökkenése ellenére a beiskolázás zökkenőmentes.”- írta igazgatói pályázatában Heilmann Józsefné, intézményvezető.

Nos, valóban az iskola „város- és megyehatáron” túl is hírhedté vált, mi például biztosan nem íratnánk ilyen iskolába a gyermekünket. De az ügy számos kérdést felvetett még bennünk, az ügyet kívülről szemlélő szülőkben is.

Vajon mit tehet egy gyermek a felnőttek bosszúhadjáratával szemben? Mennyire alkalmas az a pedagógus egy iskola vezetésére, aki ekkora ügyet kreál egy diákcsínyből? Elszakíthatják-e a gyermeket a családjától egy ilyen „ügy” miatt a gyámhivatali eljárás eredményeként? És így tovább.

Ráadásul időközben az is kiderült, hogy valaki meghamisította a naplót és egy csomó hiányzást beírt a gyermeknek azokra a napokra is, amikor ő iskolában tanult, majd később ezeket a hiányzásokat - szintén hamisan – igazolttá változtatta. Érdekes, hiszen ezek a hiányzások éppen alkalmasak lettek volna arra, hogy elbocsássák a tanulót, ha a szülők nem döntenek így önszántukból.

heilmann_jozsef

Az igazgató (fotók: www.garayj.sulinet.hu)