Mert Orbánék megoldották: 4 milliósból mára 21 milliós tartozása van a családnak

Az Index közölt megrázó riportot egy családról a sok közül, akik 2004-ben devizahitelt vettek fel svájci frankban. A kezdeti 4 millióból mára 21 milliós tartozásuk lett, a törlesztőrészletet évek óta nem tudják fizetni, és mindennap azon aggódnak, vajon épp aznap kerülnek-e utcára.

2004-ben svájcifrank-alapú devizahitelt vettek fel a ház felújítására és az emeleti rész befejezésére. A hitelük 4 millió forint volt, kedvezményes törlesztéssel, havi 21 ezer forinttal kezdték. Amikor a forint-frank árfolyam összeomlani látszott, egy ismerős hatására – akiről később kiderült, hogy banknak dolgozik – a svájci frankot a szintén nem szerencsés jenre váltották át. Ekkor már 8 millió forintnyi hitelt kellett fizetni, 2012 környékére a havi törlesztőrészlet már 200 ezerre rúgott. Ekkor hagyták abba a fizetését, mert már nem volt rá több pénzük.

2018-ban, tizennégy évvel a négymilliós hitel felvétele után ott tartanak, hogy ma 21 millió forintnyi hitelük van még hátra. Törlesztőrészlet helyett már végrehajtás van a nyakukban. Bármikor azt mondhatják nekik, hogy menniük kell a házból - írja a lap.

Mindezzel kapcsolatban immár talán csak egyetlen kérdést lehet feltenni: Az épp békésen vakációzó Orbán Viktor vajon bele tudna-e nézni - szokásos rángatózás nélkül - például ennek a család tagjainak a szemébe, és ki tudná-e jelenteni a szokásos mantrát: 

Az Orbán-kormány több lépcsőben segítséget nyújtott a devizahitelben eladósodott lakosoknak, majd a forintosítással kiszámíthatóvá tette a törlesztőrészleteket.