"A boldogság nem függ a sikerességtől" – Balczó András ma 80 éves

80 évvel ezelőtt ezen a napon született a magyar sportlegenda, Balczó András. A Nemzet Sportolója Nyíregyházán nőtt fel három testvérével, ugyanis édesapjukat - evangélikus lelkészként - ide rendelték igehirdetésre. Kósa Ferenc 1976-ban róla készített Küldetés című filmjét a szocialista cenzúra „rendszerellenes kritika” miatt néhány hét után betiltott. A Kádár-rendszerben a kommunista ideológiával ellentétes, „eretneknek” számító gondolatai és erkölcsi helytállása a fiatalság egyik példaképévé tette.

Történelmi sporteredményei ellenére folyamatosan gáncsolták és akadályozták, próbálták háttérbe szorítani. Ez is hozzájárult, hogy a háromszoros olimpiai bajnok magyar öttusázó végül 1973-ban visszavonult. A világ első számú és mindmáig legsikeresebb öttusázója így vallott az egykor szebb napokat látott Délmagyarnak egy 10 évvel ezelőtti interjúban mellőzöttségéről, majd visszavonulásáról:

Tíz évig vártam arra, hogy azt csinálhassam, amit nekem tenni kell. Aczél György eljárt 1978-ban Buda Istvánnál, az államtitkárnál, s azt mondta neki, Balczó nem kerülhet pozícióba, mivel részt vett Kósa Ferenc filmjében. Buda hivatalba lépése után három héttel aláírta a levelet, amiben kirúg engem a szövetség elnökségéből. Ezután jogom lett volna megsértődni, eltávozni akár külföldre, elmenni kályhásnak, cukrásznak, de nem mentem. Hat évig ott maradtam belovaglóként, ami egy takarítói szint. Olyan, mintha Kocsis Zoltán elmenne a Zeneakadémiára portásnak szép tányérsapkában. Ott maradtam, mert azt gondoltam, az alkalmasságomat kell őrizni. Minden idegszálammal arra készültem, hogy majdan a sportág szakmai irányítását vezessem, mert ez a feladatom. Tízévi várakozás után azt mondtam, köszönöm, eddig volt bennem türelem, befejeztem.

Napjainkban egyre aktuálisabb, hogy ilyen, amikor valakit - minden tehetsége ellenére – politikai okokból kicsinálnak, lehetetlenítenek el.  

…ha valaki azt képzeli, hogy Isten nélkül is meg tudja oldani az életét, hogy a céljai elérése majd boldogítja, nagyot téved. A boldogság nem függ a sikerességtől. A nem nyerés félelme állandóan gátolja az örömérzetet. De amikor már nem akar mindenáron nyerni, abban a pillanatban szabaddá válik.…

- adta útravalóul embertársainak jó néhány évvel ezelőtt az Új Emberben.

balczo_andras_MTI_petrovics_laszlo

Balczó András (Fotó: Petrovics László/MTI)