Fideszes öngól: saját politológusait kommunistázta le a lakájmédia

A kormány nem csinál abból titkot, hogy meg akarja kaparintani a Politikatörténeti Intézet által használt Alkotmány utcai épületet annak érdekében, hogy a helyére a Kúriát költöztethesse. Az ügyben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő már el is veszített egy pert az Intézettel szemben, amit most éppen a Kúria fog felülvizsgálni. Igen, az a Kúria, amelyiket szeretnék beköltöztetni a PTI helyére. Persze ezzel egy időben a lakájmédia már elkezdte kommunistázni a PTI kutatóit, sőt néhány napja az egykori buzgómócsing elvtárs, a Gajdics Ottó által vezetett szolgamédia egyik firkásza már csövesnek nevezte az ott dolgozókat. Az Intézet főigazgatója Facebook-bejegyzésben válaszolt a vádakra, amiből kiderül, hogy a kormánypárt szervilis „politológusa” Mráz Ágoston Sámuel, a fideszes politikus Cser-Palkovics András, valamint a szintén kormányközeli Fricz Tamás is az egykori ösztöndíjasok között szerepel.

A Politikatörténeti Intézet kapcsán az utóbbi napokban megjelent, minden alapot nélkülöző, vagdalkozó és megbélyegző cikkek kapcsán, a teljes cáfolat igénye nélkül, az alábbiakat közöljük (…) Az intézetnek egyetlen 45 évnél idősebb kutatói állományú munkatársa van. Ő is témája megbecsült kutatója, amit az is jelez, hogy az Országgyűlés Hivatala kiadásában megjelenő parlamenttörténeti sorozatban való közreműködésre is felkérték.

Lássuk be, hogy így azért elég nehéz lehet kommunistának lenni, ellenben Gajdics és Stefka elvtárssal.

Az elmúlt évtizedben három munkatársunk nyert Bolyai Ösztöndíjat, három alkalommal nyertünk posztdoktori OTKA, illetve NKFI pályázatot, és két alkalommal csoportos kutatási pályázatot. Ezen túl 2014 és 2017 között az Európai Unió Európa a polgárokért program intézményi támogatása keretében egy első világháborús mindennapokat bemutató programot bonyolítottunk le, 2017-ben pedig a legrangosabb európai tudományos kutatási pályázaton, ha tetszik, a tudományos kutatás Európa-bajnokságán voltunk eredményesek. (…) évente száznál több kutató látogat meg minket a legkülönfélébb intézményekből, az egyetemektől az akadémiai és állami kutatóintézetekig, mint a NEB vagy a Veritas.

Ön szerint ilyenek az átlag csövesek? Ha nem, akkor a hiba nem az Ön készülékében van, sokkal valószínűbb, hogy a Magyar Idők agitproposát „megcsípte a hülyebogár”. Ráadásul a NEB és a Veritas Intézet köztudottan kormányközeli kutatóműhelyek.

Mindehhez a munkához immár nyolc éve semmilyen közvetlen állami támogatást nem kapunk. Bár úgy gondoljuk, hogy ez a helyzet méltánytalan, munkánk színvonala és munkatársaink tehetsége eddig elegendő volt arra, hogy kutatásainkat megvalósíthassuk. Éppen ezért nem is reklamáltuk lépten-nyomon azt, amit reklamálni felesleges, hiszen az elutasító választ ismerjük. Ez azonban nem azt jelenti, hogy elmennénk a méltánytalanság mellett. Egyfelől mindazok adófizetői Magyarországnak, akik hozzánk hasonlóan gondolkodva nem a mai kormány támogatói, őket nem lehet kizárni a nemzetből. Másfelől munkánkra joggal lehetünk büszkék, és joggal hisszük, hogy megérdemelné a magyar állam elismerését is.

 

Ez pedig már egy konkrétabb válaszüzenet a lakájmédia vádjaira, illetve a vádak megfogalmazóinak:

Az intézet vezetője például már 2017 óta nem Földes György, Konok Péter pedig 2014 óta nem munkatársunk. Ellenben ha felkereste volna honlapunkat, megtalálhatta volna egykori ösztöndíjasaink listáját, rajta olyan általunk "kifizetett" „kommunistákkal”, mint Mráz Ágoston Sámuel, Cser-Palkovics András, Fricz Tamás.

- írja Egry Gábor, az Intézet főigazgatója