Hamarosan saját célra használhatják az uniós pénzből épített "vendégházakat" a szerencsés pályázati nyertesek (többnyire fideszesek)

Idén év végén, illetve a jövő év elején lejár az az ötéves időtartam, amíg vendégházként kellett üzemeltetni az uniós pénzből épült, falusi turizmust szolgáló ingatlanokat. Ezt pedig nagyon sokan számításba vették korábban, és valószínűleg nem véletlen a pályázatok környékén feltűnt számos fideszes politikus, rokon, haver, puszipajtás.

Hamarosan saját célra használhatják az uniós pénzből épített vendégházakat, vadászházakat, szolgáltatóházakat a szerencsés pályázati nyertesek. Az első körben, még 2012-ben kiírt és 2013-14-ben megvalósított pályázatoknál az év végén, illetve következő év elején jár le ugyanis a pályázati kiírásban előírt ötéves fenntartási kötelezettség - írja a Blikk.

Csupán az 5 év alatt ellenőrizhetik a hatóságok, hogy valóban az előírásoknak megfelelően használják-e a közpénzből létesített ingatlanokat, de utána már nem kell tartani az ellenőrzésektől, mivel megszűnik a fenntartási kötelezettségük.

Mondjuk, volt, aki már ezt az időt sem tudta kivárni, emlékezzünk csak Mondok József izsáki polgármester esetére!

Nemrég a HVG közölt riportot arról, hogy EU-s pénzből csináltak egy közösségi házat, amiben úgy tűnik, a volt polgármester felesége inkább virágboltot nyit.

Júliusban az Index írt arról, hogy a kormány 623 jelentkezőnek osztott ki EU-s milliárdokat egy vidékfejlesztési pályázaton, túlnyomó többségüknek falusi szálláshely építésére, és aki nyert, annak csupán öt évig kell szálláshelyként üzemeltetnie az új ingatlant, utána eladhatja vagy családi házzá alakíthatja. A történet legcsodálatosabb része pedig az - ami immár olyan szerves része a magyar valóságnak, mint egy nemzeti dohánybolt -, hogy a győztesek örömében leginkább fideszes haverok, politikusok és azoknak családtagjai fürdenek.

Szatmáry Kristóf parlamenti képviselő, exállamtitkár például a maximális 49 millió forintot nyerte el egy badacsonytomaji panzió építésére. Bekecs Mátyás, a pályázat elbírálásakor még agrárminiszter Fazekas Sándor rokona 40 milliót nyert. Az exfideszes exképviselő, Daher Pierre neje 46 milliót húzott be most, de ő már az előző pályázati körben is nyert támogatást. 49 milliót kaszált Kasziba Sándor, Jánoshalma fideszes vezetésű városának városgazdálkodási osztályvezetője vagy pl. 29 milliót nyert dr. Trefánné Lőrincz Zsuzsanna, Trefán Szabolcs nyírbátori járási hivatalvezető felesége. És talán a legügyesebb: a jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt egykor jogerősen elítélt volt kislétai polgármester, az exfideszes Madácsi Imre is kapott 48 millió forintot.

Persze arról, hogy hasonló módszerekkel milyen remekül használja a Fidesz az uniós pénzeket, nagyon hosszú felsorolást lehetne tartani.