Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak a civilek

A demokráciának fog ez a törvény véget vetni - nyilatkozta Patrick Gaspard, a Nyílt Társadalom Alapítványok elnöke a kormány civilellenes törvénycsomagja kapcsán. A civilszervezet szerint a törvény jogellenesen büntethetővé teszi magánszemélyek és civil szervezetek munkáját, és meggátolja őket abban, hogy az alkotmány által garantált szólás-és gyülekezési szabadságukkal éljenek. Ez pedig alkotmányellenes!

Csak egy valaminek, mégpedig a demokráciának fog ez a törvény véget vetni. (…) A magyar kormány egy hazugsággyűjteményt tákolt össze, hogy így hallgassa el az igazságot a magyar emberek elől, mégpedig azt, hogy ezekkel a törvényekkel a független civil társadalmi csoportok megfélemlítése a cél, mely egy újabb lépés a kormány véleményétől eltérő álláspontot képviselő csoportok és személyek elhallgattatására. (…) Mindenki, akinek jelent valamit az a jog, hogy különvéleményt fogalmazhasson meg a mindenkori kormánnyal szemben, velünk együtt érdekelt abban, hogy ezt a törvényt vonják vissza.

- idézi Patrick Gaspard szavait a közlemény.

 

A fentebb megfogalmazott igazságuknak a Nyílt Társadalom Alapítványok mind a magyar Alkotmánybíróságon, mind pedig z Emberi Jogok Európai Bíróságán érvényt akarnak szerezni, ezért pert indítottak a magyar kormány ellen, mivel véleményük és megítélésük szerint az említett magyar törvények ellentétesek az Emberi Jogok Európai Egyezményével.

Mint ismeretes a Magyar Helsinki Bizottság már korábban az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult ugyanezen törvények miatt, amely szintén felvetette a szólás- és gyülekezési szabadságnak megsértését.

A két beadvány egymást támogatja: a Magyar Helsinki Bizottság által beadott kérelem hangsúlyozza a Nyílt Társadalom Alapítványok aggályait, melyek alapja az ezen törvények következtében, a Magyarországon működő független civil társadalmi csoportok fenyegetettsége.

 - írja a szervezet az általa kiadott közleményben.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a Nyílt Társadalom Alapítványok budapesti munkatársai a nyáron kénytelenek voltak bezárni budapesti irodájukat, illetve elhagyni hazájukat és Berlinbe költözni.  

Akkori közleményükben emlékeztettek arra, hogy  az elmúlt két évben a magyar kormány több mint 100 millió eurót költött az adófizetők pénzéből egy olyan kampányra, amely hazugságokat terjeszt az Alapítványokról és partnereiről.