Orbán: "A szerbek és a magyarok az összefogást választották"

Nyilván ezért írják a házak falára, hogy "gané magyarok".

Orbán Viktor csütörtökön a vajdasági Topolyán, a TSC Labdarúgó Akadémia átadóján a következőt mondta: 

akik ma Európában összefognak, azok megerősödnek, akik viszont széthúznak, azok legyengülnek és széthullanak. A szerbek és a magyarok az összefogást választották.

Bizonyára az összefogás része az is, hogy a szerb Oktatási Minisztérium illetékese, Vesna Nedeljković márciusban arról beszélt, hogy szeptembertől csak Szerbiába és a Boszniai Szerb Köztársaságba lehet osztálykirándulásokat szervezni. És bár ezek az utak a jövőben olcsóbbak lesznek, az ’50-es éveket idéző tiltólistával pecsételik majd le a bőröndöket.

Vagyis pontosan meghatározzák a diákok kora szerint, hogy Szerbia melyik részére utazhatnak, és ott milyen helyeken szállhatnak meg. Ez amellett, hogy a korrupció kapuit is szélesre tárja, talán nem is kell mondani, hogy arcátlanul diszkriminálja az összes szerbiai nemzeti kisebbséget, így a délvidéki magyarságot, illetve a magyar általános iskolásokat.

De emlékezhetünk arra a zseniális külpolitikai megvillanásra is, mikor Szijjártó Peti 2017 októberében, a magyar-szerb gazdasági vegyes bizottság szabadkai ülését követően azt mondta, hogy

a magyar kormány nagyra becsüli azt, ahogyan a szerb kormány az országban élő magyar közösséggel bánik. 

Aztán pár óra múlva vajon mi díszelgett a vajdasági Nagybecskereken a házak falán? Ez:

„Gané magyarok”.

Fotó: Dehir

Taps, taps, taps, taps, taps...