Direkt36: Habony köre nyakig benne van a letelepedésikötvény-üzletben

A bizalmas iratok szerint a miniszterelnöki tanácsadóhoz köthető emberek részt vettek az óriási bizniszben, ami csak a magyar adófizetők számára nem volt jövedelmező, az állam ugyanis tízmilliárdokat bukott a kötvényeken.

Egy bizonyos Shabtai Michaeli nevű, Habonnyal szoros baráti, valamint üzleti kapcsolatban álló grúz–izraeli üzletember (akié egyébként a Princess pékséglánc is) részt vett a VolDan Investment Limited nevű cég működésében, amely Oroszországban letelepedési kötvényeket árusított.

Egy kötvényvásárló ügyében pedig Kosik Kristóf ügyvédi irodájának egyik munkatársa járt el. Ez az iroda több alkalommal képviselte a miniszterelnöki tanácsadót, és már évek óta a letelepedési kötvények egyik legnagyobb haszonélvezőjének tartják

- olvasható a tényfeltáró cikkben.

A Direkt36 Shabtai Michaeli érintettségét főként azzal a bizonyítékkal igazolja, hogy egy kötvényvásárlónak kiállított, 300 ezer euróról szóló számlán a VolDan cég  a grúz üzletember neve és aláírása szerepel, valamint több, kötvényvásárlással kapcsolatos levelezésben is megtalálható a privát gmail-es címe. Shabtai Michaeli természetesen tagadta érintettségét, majd érdekes módon azonnal fenyegetőzni kezdett, hogy büntetőeljárást indít.

Az oknyomozó újságíró központ Kosik Kristóf ügyvédi irodájának érintettségével kapcsolatban lehozta, hogy az ügyvédi iroda egyik dolgozója a munkahelyi, drkosik.com-os végződésű e-mail címéről küldött levelet a VolDan egyik dolgozójának egy adott kötvényvásárláshoz szükséges dokumentumokkal kapcsolatban.

Az érintett cégek egyébként szépen feloszthatták az egyes régiókat, a VolDan például Oroszországban, illetve egykori szovjet tagállamok ügyeiben járhatott el.

384 orosz befektető, valamint családtagjaik, 1265 orosz állampolgár jutott letelepedési engedélyhez a program keretein belül, derül ki az adatokból, melyeket a Direkt36 a Bevándorlási és Menekültügyi Hivataltól kapott. Az ügyintézési díjakból csak ez a cég több mint 7 milliárdos bevételhez juthatott.

A kötvényprogramot bizonyos Rogán Antal hívta életre még 2012-ben, Rogán hosszú ideje közeli viszonyban van Habonnyal. A papíroknak köszönhetően pedig közel 20 ezer kétes eredetű személy került az országba. Az ebben segédkező közvetítő cégek, bizonyos személyek brutális pénzeket kaszáltak az üzleteken, a magyar adófizetők viszont ezúttal is pórul jártak.

Habony