Rétvári Bence hazudott a kórházi várólistákról

A kormány 25 milliárd forintos ráfordításának köszönhetően egy csomó területen csökkentette a várólistákat – állította Rétvári Bence, EMMI államtitkár a parlamenti felszólalásában. Az mfor.hu azonban utánament és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján található nyilvános adatokból kiderítette, hogy a tavalyi 28 ezer várakozóhoz képest idén már közel 36 ezren várnak valamilyen műtéti beavatkozásra és jóval hosszabb a várólista, mint tavaly volt.

De mitől is rövidült volna a várólista, amikor egyre több a beteg és egyre kevesebb az orvos. Rétvári azt állította, hogy szürkehályog-műtétekre a tényleges várakozási idő 90 napról 45 napra mérséklődött, ezzel szemben a valóságban átlagosan 87 napig kell várni a beavatkozásra, de az ellátás területi egyenlőtlenségei miatt ez bizonyos régiókban akár 119 napra is kitolódhat. Rétvári a csípőprotézis-műtétekkel kapcsolatban azt állította, hogy a 180 napos várakozási idő 104 napra csökkent, mindeközben a való életben a várólista 279 napra van kalibrálva, de az ország bizonyos területein akár 487 nap is eltelhet a műtét napjáig.

A térdprotézis-műtéteknél a várakozási időt 241 napról 137 napra csökkentették – mondta Rétvári, azonban a valóság itt is másképpen fest, mert valójában 340 napot, sőt Észak-Magyarországon átlagosan 571 napot kell várni a beavatkozásra.

Úgy tűnik, hogy Rétvári Bence a Kásler-féle „10 parancsolatos elmélet” alapján - miszerint a betegedések jelentős része a mózesi törvények megszegéséből fakad - könnyen lehet, hogy maga is várólistára kerül, hiszen a „Ne hazudj!” is szerepel az isteni törvények között. Ilyen az, amikor a gyarló emberi természet találkozik az isteni törvényekkel, rendre az előbbi veszít.