Erős és büszke: 669 napot kell várni egy szívműtétre, persze nem a kormánytagoknak

Korábbi cikkükben már írtuk, hogy a kormány szerint erőfeszítésének köszönhetően egy csomó területen csökkentek a várólisták, a valóságban azonban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján található nyilvános adatokból kiderül, hogy a tavalyi 28 ezer várólistás beteghez képest idén már közel 36 ezer beteg vár valamilyen műtéti beavatkozásra, és sokkal hosszabb a várólista, mint tavaly volt.

Korábbi cikkünkben már megírtuk, hogy Rétvári állításával szemben mind a szürkehályog-műtétekre, mind a csípőprotézis-műtétekre, mind pedig a térdprotézis-műtétekre sokkal hosszabb a várakozási a tavalyinál.

A várakozási idő a transzkatéteres szívbillentyű-beültetésnél a leghosszabb, ennél a beavatkozásnál átlagosan 669 napot kell várni a műtétre, ami közel két hónappal több a korábbi adatokhoz képest.

Ez a probléma nem mindenkit érint, hiszen az állami vezetők, a kormánytagok 2011 óta, az Orbán-kormány döntésének megfelelően soron kívüli, kiemelt ellátásban részesülnek. És bár a Parlament népjóléti bizottságának keddi ülésén az ellenzéki pártok el akarták törölni a kormányzati VIP-listát, de a kormánypártok elutasították az erre irányuló ellenzéki javaslatot.