Válaszolt a CEU-alapító Teplán István a lakájmédia vádjaira

A Volner János által csak Soros emberének titulált Teplán István az alfahir.hu oldalnak adott interjút, amelyben szóba került az őt megvádoló Volner János, a tőle elhatárolódott Dúró Dóra, a mellette kiálló Vona Gábor, illetve Gyöngyösi Márton is. Teplán István többek között arról beszélt, hogy a jelenlegi rendszer nem a konszolidált polgári jobboldal rendszere, hanem sokkal inkább a középszer bosszúszomjas percembereinek féktelen tombolása.

Volner János a Jobbiknak küldött „hadüzenetében” kvázi ürügyként szerepelt Teplán István - mint Soros György emberének - tevékenysége, amelyet nem meglepő módon a teljes fideszes, szélsőségesen kormánypárti média azóta tényként kezel.

Ma pedig már ott tartunk, hogy a Soros-féle CEU rektorhelyettese Gyöngyösi Mártonnal közösen szervez brüsszeli konferenciát és nyit meg újabb kapukat ott, ahol nemzeti értékrendű pártként még kopogtatnunk sem lenne szabad. Igaz, hogy túltolja a Fidesz a sorosozást, de attól még Soros és a hozzá hasonló gazemberek a magyarság ellenségei maradnak

- írta a feltehetően hamarosan már a Mi Hazánk Mozgalom soraiban feltűnő politikus. Mindezt egyébként annak ellenére írta Volner, hogy a béruniós témát korábban ő maga is - a Jobbikkal megegyezően - pártok fölötti, a magyarság egészét érintő, közös ügyként kommunikálta és akkoriban nem igazán tiltakozott sem Róna Péter, sem Teplán István vagy éppen Schiffer András béruniós kiállása ellen sem. Teplán szerint egyébként Volner korábban még személyesen neki lelkesen és elismerően nyilatkozott az említett béruniós konferenciáról.

Bár Dúró Dóra is villámgyorsan elhatárolódott Teplán Istvántól néhány nappal ezelőtti Facebook-posztjában, azonban a mostani interjúból az derül ki, hogy Dúró nemrégiben még a CEU alapítójának segítségét kérte az értelmiségi holdudvar építésében. Teplán István így emlékszik vissza beszélgetésükre:

Úgy emlékszem vissza erre az alkalomra, mint egy nagyon jó találkozóra. Azt mondta nekem, hogy jó lenne, ha tudna a Jobbik nyitni az értelmiségnek olyan irányaiba is, ahol nekik nincs kapcsolatuk. Azt feleltem, hogy a környezetvédelem és oktatás területén vannak kapcsolataim, de hozzá is tettem, hogy azért ne becsülje túl a személyemet és a jelentőségemet.

Teplán István ugyanakkor elismerően nyilatkozik Vona Gáborról, illetve Gyöngyösi Mártonról is. Az interjú érdekes része, amikor a Soros György által támogatott, később polgári jobboldalról papoló Fideszt szembesíti mostani - náci pártokkal kokettáló, Soros Györgyöt támadó, a polgári értékeket eláruló- önmagával:

A polgári jobboldalhoz szerintem hozzátartozik Jeszenszky Géza és Andorka Rudolf is például, ők is megfordultak korábban a CEU-ban. Említettem már Martonyi Jánost is, aki szintén egy régivágású, snájdig magyar úr, vagy akár Sólyom Lászlót is mondhatnám, aki szintén sokszor megfordult az egyetemen, mert fontosnak érezte. Én azt gondolom, hogy a jelenlegi garnitúra nem bánik jól a polgári jobboldallal. Például Bod Péter Ákos, Lovász László, Chikán Attila vagy Csaba Laci - velük sem bánnak jól. Viszont ott van például az, akit lehülyézett Bereményi Géza.

De a jelenlegi rendszer prototípusaként még Gajdics Ottó is előkerül a beszélgetésben:

ő nem a polgári jobboldal része. Ő egy középszerű valaki. Az ilyenek most hatalomhoz jutottak, bosszút állnak és tombolnak. Szóval én nem a polgári jobboldalról beszélnék, hanem a középszer bosszújáról.

Azért szép, amikor a polgári valóság szembemegy a proletár propagandával, mindig megerősít bennünket, hogy valahol mélyen létezik még egy jelenleg szunnyadó, értékalapú és normális világ. 

(Főkép: Stefano Marigliani)