Múlt heti bíróválasztás: meghamisíthatták egy szavazás eredményét

Az Országos Bírósági Hivatalt, és az azt vezető Handó Tündét ellenőrző, bírákból álló testületbe választottak volna új tagokat. A bíróválasztás azonban botrányba fulladt, most pedig durva dolgokra derült fény.

Azt állítom, hozzávetőleg 90 elektor tudatosan blokkolta a jelöltállítást. Erről előzetesen, mint választani kívánó küldöttek nem tudtunk, ekként belátható, magas fokú konspiráció szükségeltetett.

- írta Szabó Péter, a Győri ítélőtábla küldötte.

Az Országos Bírói Tanács hivatott ellenőrizni Handó munkásságát, egy ideje a testület, illetve az OBH irányító hölgy között folyamatosan növekszik a feszültség, ezért már többen is lemondtak. Az ő helyükre kellett volna új tagokat választani a botránnyal végződő szavazás során azonban ez nem sikerült, nem sikerülhetett.

Az OBT tagjait hat évre választották meg az év elején, nincs lehetőség a visszahívásukra, ezért csak úgy lehet „eltüntetni” őket, ha elérik, hogy „önként” mondjanak le. Így pedig jól jöhetett, hogy a múlt heti választás végén az ott lévő bírák egy része megszavazta azt a nyilatkozatot, amely szerint azonnal le kell mondani a Handóval szemben álló testületnek. Azonban kiderült, a történet nem ilyen egyszerű.

Az értekezlet végén dr. Balla Lajos küldött élt azzal az ügyrendinek aposztrofált javaslattal, hogy foglaljunk állást, nem óhajtunk közreműködni a jelenlegi OBT tevékenységében, és hívjuk fel a választott tagokat lemondásra. Számos küldöttben felmerült, hozható-e egyáltalán ilyen döntés, de a levezető elnök azt szavazásra bocsátotta. A Kúria három bírójából álló szavazatszámláló bizottság ugyanakkor ebben közreműködni már nem kívánt, így a kézfeltartással jelzett „igen” szavazatokat – nagy hangzavar mellett – a korelnök számolta össze úgy, hogy a terem elejéről indult hátrafelé. Magam (...) a terem végén foglaltam helyet, és azt jegyeztem fel, a számlálás 62-ig jutott. Valaki meg is állapította, »nincs elfogadva«. (Megjegyzem, mások szerint 61 volt a vége, a lényeg azonban, hogy a többség nem volt meg.) Ekkor a számlálást végző kizárólag a terem hátsó részében ülők számára hallhatóan mondta, hogy további szavazatok is vannak; csak feltételezni tudom, magára és dr. Balla Lajosra gondolhatott. Így kerekedett ki az igen szavazatok száma 64-re. Meghatározó jelentőségűnek ítélem meg, hogy a „szavazatszámlálást” elejétől a végéig senki nem tudta követni, kontrollálni, így az megbízhatatlan, és nem tudható például az sem, hogy az említett szavazatokat kétszer vette-e számításba.

- olvasható Szabó jegyzőkönyvében.

…az Országos Bírói Tanács (OBT), közvetve pedig az igazságszolgáltatási hatalmi ág elleni, központilag megszervezett obstrukció szemtanúja lehettem. (...) Alaposan feltételezhető, az igazgatási vezetők azt az instrukciót kapták, hogy jelöltessék magukat. (...) Belátható, hogy a munkajogi függelmi viszonyra tekintettel a bírák nem szívesen szavaznak felettesük személye ellen.

- tette hozzá.

A küldöttértekezletet levezető elnök súlyosan megsértette a küldöttértekezlet lebonyolítására irányadó (...) rendelkezéseket, a szavazatszámlálás lebonyolítása különösen aggályos volt.

- olvasható a Szabó gondolataival egybehangzó feljegyzés a Fővárosi Törvényszék küldötteinek tollából.

A Magyar Bírói Egyesület közleményben kéri, hogy hívjanak össze új küldöttértekezletet, hogy rendben megválaszthassák a Handót ellenőrző testület hiányzó tagjait.

Mivel a (még) független bíróságok nagyon zavarják a kormányt, és Orbánék ellenségként tekintenek mindenkire, így a testületre, illetve azokra a bírákra is, akik veszélyeztethetik, ellenőrizhetik hatalmukat, ezért biztosak lehetünk benne, hogy továbbra is minden követ megmozgatnak majd annak érdekében, hogy irányításuk alá vonják azokat a szerveket, amelyek még nem az ő kottájukból játszanak.

Orban_Diktatura