Erős és büszke: Megszűnik a Heineken martfűi gyára

Úgy tűnik, hogy beérett Orbánék Heineken elleni szabadságharca, ugyanis a vállalat sajtóközleményben tudatta a nyilvánossággal, hogy végleg bezár a martfűi gyár. Persze a munkavállalók átmehetnek soproni gyárba dolgozni, végül is nincs is olyan messze, csak 350 kilométer. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

Magyarországon kvázi semmilyen hazai innovációt nem támogat a kormány, főleg nem olyat, ami nem az Orbán-családhoz, illetve annak strómanjainak nevéhez fűződik. Összeszerelő ország lettünk, Európa Kínája, ahol Orbán stadionépítési mániáján, meg a felcsúti kisvasúton kívül semmivel sem tudjuk felhívni az ígéretes befektetésekre éhes Nyugat figyelmét. Az ugyanis nem siker, hogy a német autógyárak olyan összeszerelő üzemeket építenek Magyarországra az olcsó munkaerő miatt, amelyeket kvázi 72 óra alatt le is lehet szerelni, ha válság van. Ez inkább a rendszerváltás utáni magyar kormányok szégyene.

By the way az autógyártás az egyik legérzékenyebb, legsérülékenyebb iparág, ha ugyanis dekonjunktúra, gazdasági visszaesés, ad absurdum válság van, akkor a normális és racionálisan gondolkodó emberek egy valamit biztosan nem csinálnak, mégpedig jellemzően nem vesznek új autót. Orbánék csak harácsolnak és olyan látszatberuházásokra költik az európai pénzeket, ami semmit nem javít az ország gazdasági függésén, kitettségén. A rendszerváltás óta alig tudunk olyan hazai innovációt, kutatásfejlesztést felmutatni, ami megfelel a modern világ követelményeinek. Ez a legfőbb oka annak, hogy most éppen a Heineken gyárköltöztetése okoz munkanélküliséget Martfűn. És persze a vállalat azt mondja, hogy a Soproni gyárba lehet menni dolgozni, csak hát mindenki tudja, hogy ennek az az oka, hogy Sopronban gyakorlatilag már nincs élő ember, aki Magyarországon vállalna munkát, illetve azt senki sem gondolja komolyan, hogy a martfűi gyár munkásai tömegesen felpakolják a családjukat, a házastársak munkahelyét feladva, a gyerekek iskolájának búcsút intve és hátrahagyva csapot-papot új életet kezdenek 350 kilométerre otthonuktól.

A vállalat egyébként hivatalosan azzal indokolta a költözést, hogy sikeresen szervezték egy centrumba a sörgyártást, most pedig ezt követi a logisztikai bázis központosítása. A fejlesztés következtében a gyártókapacitást már a helyi raktárbázis is ki tudja szolgálni, ezért vált feleslegessé a martfűi gyár és persze az ott dolgozó munkavállalók. Erős és büszke…