A szaúdiaknak időközben eszükbe jutott, hogy ja, tényleg ők ölték meg az eltűnt újságírót

Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró 2017-ben kényszerült elhagyni hazáját. Több, mint két hete azért kereste fel az isztambuli szaúdi konzulátust, mert szüksége volt a válását tanúsító dokumentumra a házasságkötéshez. Menyasszonya az épületnél várta, ő volt a legfontosabb tanú, hogy Hasogdzsi nem hagyta el az épületet. Odabent a szaúdi trónörökös emberei, mit sem tudva arról, hogy a nő kint várja vőlegényét a követségi épületben meggyilkolták az újságírót. A szaúdiak két hete tagadnak, most pedig előjöttek egy dulakodós sztorival. Hasogdzsi holttestét meggyalázva, feldarabolva, több részletben csempészték ki az épületből.

Hasogdzsi bűne az volt, hogy számos esetben bírálta a szaúdi királyság fellépését a másként gondolkodókkal szemben. A szaúdiak pedig úgy gondolják, hogy az ország kritikusait erőszakkal vissza kell hurcolni az országba, hogy aztán ott koncepciós perben halálra ítélhessék őket. Az elmúlt két hét alatt azonban ország-világ számára kiderült, hogy a szaúdi vezetés egy gyilkos rendszer, amelyik pofátlanul hazudik bele az egész világ arcába, tagadja le a nyilvánvalót. Ha Hasogdzsi menyasszonya, török Hatice Cengiz nem várta volna és nem kommunikált volna a gyilkosság előtt titokban vőlegényével, akkor a szaúdiak még mindig azt hazudnák, hogy semmi közük Hasogdzsi eltűnéséhez. Két hete még Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg azt is felajánlotta a török hatóságoknak, hogy kutassák át a konzulátus épületét váltig állítva, hogy ott nincs semmiféle Hasogdzsi. Akkor nyilván már darabokban kicsempészték a holttestet a nagykövetségről. Trump - aki elsősorban az olaj miatt - fontos szövetségese a szaúdi rezsimnek, néhány napja meglehetősen átlátszó módon meghívta Hasogdzsi menyasszonyát a Fehér Házba, aki azonban az amerikai elnök hivatalos reakciójának hiányában még így válaszolt:

Dzsamál felszólalt az elnyomás ellen, de a saját életével fizetett meg a szaúdi emberek szabadságvágyáért. Ha halott, és remélem, nem ez a helyzet, Dzsamálok ezrei születnek ma, a születésnapján. A hangja és a gondolatai visszhangozni fognak Törökországtól Szaúd-Arábiáig és világszerte. Az elnyomás soha nem tart örökké. A zsarnokok végül megfizetnek a bűneikért

Előrelátó volt, ugyanis most, több mint két hét nyakatekert hazudozása után a szaúdi vezetés mégiscsak ráébredt arra, hogy ők gyilkolták meg hidegvérrel az újságírót, persze - védve a védhetetlent - két hét folyamatos válságértekezletei után csak egy "dulakodásós sztorit" tudtak kiizzadni magukból. Trumpnak pedig ez elég is volt, hogy felmentse a felelősség alól az arab világban meglévő egyik legfőbb - most már hivatalosan is köztörvényes gyilkos - szövetségesét. Azon sem lepődnénk meg, ha később kiderülne, hogy Trump emberei még ötletekkel is segítették a szaúdiakat. Abban azonban nagyon bízunk, hogy a szaúdi nép hamarosan felelősségre vonhatja a köztörvényes gyilkosságoknak "köszönhetően" jelenleg is regnáló rezsim vezetőit, és az amerikai nemzet is felelősségre vonja majd a demokráciát sárba dobó Trumpot a következő választásokon.

Nem, ez a történet nem időszámításunk előtt, az egyiptomi fáraók korában játszódott le Memphisben, hanem 2018-ban Isztambulban.

jamal_khashoggi_thedailybeast

Dzsamál Hasogdzsi (forrás:The Daily Beast)