Kárpátalján a magyarok a migránsok

Orbánék gyűlöletpropagandája visszaköszön Kárpátalján, de ott sajnos a magyarok a migránsok. Az „Állítsuk, meg Brüsszelt!” mintájára “Állítsuk meg a szeparatistákat” jelmondattal jelentek meg magyarellenes plakátok Kárpátalján. A plakátkampányt indító ukrajnai „illiberálisok”, az orbáni politikához hasonló demagóg és populista ukrán nacionalisták a magyar kisebbséget, illetve a kettősállampolgárságú magyarokat tekintik elsőszámú ellenségüknek. Már odáig jutottak, hogy Ukrajna örökre kitiltotta területéről a kárpátaljai fociválogatott magyar tagjait.

Kárpátaljai magyar vezetők ellen uszító óriásplakátok jelentek meg október 20-ra virradóra a megye több pontján. A plakátokon Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Barta József, a KMKSZ alelnöke, valamint Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, illetve a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke ellen uszítanak.

Egy Nagy-Britanniában megrendezett, az állam nélküli országok csapatainak labdarúgótornáján elinduló - egyébként győztesként végző - kárpátaljai válogatott magyar tagjait, többek között a nyolcszoros magyar válogatott Sándor Györgyöt az ukrán sportminiszter, Ihor Zsdanov kezdeményezésére örökre kitiltották szülőföldjükről.

Egy ilyen ország, mint Magyarország, amelynek majd minden szomszéd országában tetemes kisebbség él, tartózkodnia kellene mindenféle gyűlöletkampánytól, az ugyanis könnyen visszaszáll a védtelen magyarokra. Persze ehhez egy valóban felelős (!) kormányra van szükség, amelyik nem csupán belpolitikai céljai eléréséhez használja fel a külhoni magyarságot.

karpataljai_propaganda

Magyargyűlölő plakátok (forrás: karpatalja.ma)