Magyarországon beköszöntött az újfeudalizmusnak egy perverz és korrupt válfaja

A nyolc év szisztematikus „munkájával” mesterségesen felhizlalt felcsúti stróman-oligarcha, Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő és közvetlen befolyása alatt álló cégeknél például alsó hangon 11 ezer "alattvaló" dolgozik.

Mára az Orbán Viktor által kiépített NER eljutott oda, hogy a modern kori Magyarországon beköszöntött az újfeudalizmusnak egy perverz és korrupt válfaja. Ugyan papíron a miniszterelnök barátja tulajdonol lassan mindent az országban, mégis pontosan tudjuk, hogy nemcsak a korlátlan hatalom, de a pénz és vagyon felett más rendelkezhet. Ez pedig az a pénz és vagyon, amit részben tőlünk, itt élő és adózó, illetve boldogulni próbáló magyar állampolgároktól „vettek át megőrzésre” a nertársak, részben pedig az uniós tagságunkkal járó támogatásokból „szereztek”.

A Népszava információi szerint immár legalább 11 ezer alkalmazottja van Mészáros Lőrinc felcsúti oligarcha cégbirodalmának. A lap azokat a vállalkozásokat vette figyelembe, amelyek egyrészt Mészáros tulajdonában vannak, másrészt a közvetlen befolyása alatt állnak. Persze azt, hogy a valós szám mennyi, nem lehet pontosan tudni, hiszen a gigantikusra duzzasztott cégbirodalom néhány tagja nem közöl hivatalos adatokat a foglalkoztatottak számáról. Ráadásul jól tudjuk, hogy a vállalkozások jelentős része Mészáros gyermekei és felesége nevén van vagy vezetésével működik, ezenkívül nem egy céget működtetnek a bizalmasai.

A Mészáros-birodalom legtöbb dolgozót foglalkoztató két cége az állami tulajdonban lévő Magyar Posta és a MÁV. Csak tippelni lehet, vajon az építőiparban mennyien állhatnak még a stróman befolyása alatt. Nem mellékes körülmény, hogy a Mészároshoz köthető építőcégek bevételei szinte csak uniós közbeszerzésekből származnak…

A lap kalkulációja szerint ha Mészáros egyetlen holdingban egyesítené szerteágazó vállalkozásait, az a mamutcég az ország hatodik legnagyobb munkáltatója lenne. Hogy ez a „felépítmény” mennyire eltorzította a piaci viszonyokat, talán nem kell magyarázni. Ahogyan azt sem, hogy a felülről egyszemélyesen irányított, állami és egyéb propagandával is alaposan megtámogatott „kormányzás” és hatalmi struktúra hosszabb távon nem tud fennmaradni. A történelem már sokszor bebizonyította, hogy a kiszolgáltatott, kizsákmányolt, félelemben és függőségi viszonyban tartott társadalom csak ideig-óráig tűri az efféle kizsigerelő rendszereket.

Végül egy rendkívül tanulságos idézet, amit George Orwell írt a hatalom működési logikájáról:

„Egy uralkodó csoport csak négyféle módon bukhat meg. Vagy legyőzik kívülről, vagy annyira ki nem elégítően kormányoz, hogy a tömegek fellázadnak ellene, vagy megengedi, hogy erős és elégedetlen középső csoport jöjjön létre, vagy pedig elveszti önbizalmát és a kormányzásra való hajlamát. Ezek az okok nem külön-külön hatnak, rendszerint mind a négy jelen van bizonyos mértékig. Az az uralkodó osztály tud állandóan hatalmon maradni, amelyik mind a négy ellen védekezni képes. Végső fokon a döntő tényező magának az uralkodó osztálynak a szellemi attitűdje.”

Ha hiszünk Orwellnek, továbbá a második és az utolsó tényezőre összpontosítunk, talán egy kicsit megnyugodhatunk. A Fidesz „szellemi holdudvarát”, illetve a kormányzásnak csúfolt ámokfutását elnézve nem húzzák majd olyan sokáig, ahogy most sokan gondolják. A szellemi nívójukról csak annyit, hogy a „kultúrharc” eddig minden diktatúra esetében pótcselekvésnek bizonyult, ami nélkül még gyorsabban kiderült volna, hogy bármennyit is loptak a hatalom birtokosai, meztelen a király...