Ahh, nem sok, csak közel 1300 tanár hiányzik az iskolákból...

Ahh, nem sok, csak közel 1300 tanár hiányzik az iskolákból...
Gyerekek az iskolában
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A Népszava közérdekű adatigényléssel szerezte meg 60 tankerülettől, majd összesítette a betöltetlen pedagógus álláshelyek számát. Az egyenként történő adatigénylésnek az volt az oka, hogy a Klebelsberg Központ kicsit csuklózott és elutasította a napilap adatkérését, arra hivatkozva, hogy nekik nincsenek adataik, mert közvetlenül egy iskolát sem tartanak fenn. Mintha egy Klebelsberg Központnak nem lenne kutyakötelessége tudnia, hogy hány tanár hiányzik a rendszerből. Egy normális országban tulajdonképpen nekik kellene a legjobban tudni és ismerni az oktatás problémait! Nem is értjük, hogy miért fizetjük őket, ha még ezt sem tudják…

Nos, mindenesetre az összesített adatok szerint október első felében 1286,85 betöltetlen tanári álláshely volt a magyarországi iskolákban.

Ráadsául ez a szám úgy jött ki, hogy az iskolafenntartók sok esetben, sőt rendszerint trükköznek is a számokkal. Ha például van olyan pedagógus, akit lehet túlóráztatni és tud helyettesíteni, akkor már nincs is szükség másik tanárra. Az iskolák ezzel persze túl is hajszolják a tanárokat, hiszen munkáltatóként heti 26 órán túl heti 32 óráig további 60 ingyen túlórát is elrendelhet. Bár ezzel a csúsztatással kozmetikázzák az adatokat a fenntartók, de még így is közel 1300 pedagógus hiányzik az iskolákból.