Orbán Kínában van - Vajon most is koszorúz majd kommunista emlékművet?

Ezúttal a november 5-én Sanghajban megnyíló első Kínai Nemzetközi Import Expo (CIIE) eseményei miatt teszi tiszteletét a Kínai Népköztársaságban.

Orbán Viktor hétfőn felszólal az Expo helyszínén zajló nemzetközi gazdasági és ipari fórum plenáris ülésén, majd Hszi Csin-ping kínai államfővel és a többi részt vevő ország delegációvezetőjével együtt megtekinti a kiemelt pavilonokat.

A nap folyamán a tervek szerint kétoldalú megbeszélést is folytat a kínai elnökkel - mondta Havasi Bertalan, hozzátéve: kedden Orbán Viktor nyitja meg a magyar országpavilont, majd a legnagyobb kínai vállalatok vezetőivel tárgyal.

A sajtófőnök tájékoztatása szerint a sanghaji expóra utazó magyar kormányzati delegáció tagja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Nagy István agrárminiszter is.

Szijjártó Péter ráadásul már fel is pörgette az eseményeket:

Magyarország időben felismerte, hogy a kínai piac óriási lehetőséget biztosít a jó minőségű magyar termékeknek és szolgáltatásoknak - nyilatkozta vasárnap Sanghajban a közmédiának, miután magyar kereskedelmi központot nyitott a Kína gazdasági központjának számító városban.

Egyelőre egy dolgot nem tudunk, hogy bölcs Vezérünk ezúttal is fejet hajt-e valamelyik kommunista emlékmű előtt, ahol egykor tömegmészárlást hajtottak végre. Mint ismert, tavaly Pekingben koszorúzta meg a Tienanmen téren található diktatórikus remekművet. És ez a tér mellesleg az 1989-es diáktüntetések helyszíneként vált ismertté, amit a kínai hadsereg fojtott vérbe, sacc per kábé 3000 ember halálát okozva. Mivel Orbán cseppet sem mozog idegenül az autokrata körökben, ezúttal is számítunk hasonló attrakcióra.