Napi poén Orbántól: "Amikor Magyarország hangját hallják, a régiónk hangját hallják, azé a régióét, amely Európa növekedési motorjává vált"

Ezt a Magyar Népköztársaság rendíthetetlen Vezére a baráti Kínai Népköztársaság városában, Sanghajban, az első Kínai Nemzetközi Import Expón (CIIE) mondta.

Orbán beszédében kitért arra, hogy "a növekedési ráta Közép-Európában kétszer magasabb, mint az európai átlag, és széles körű egyetértés van arról, hogy a régió a jövőben is az európai növekedés forrása lesz".

Természetesen a migránsok ebből a halandzsából sem maradtak ki:

A közép-európai országok egybehangzó gazdaság- és társadalompolitikája biztosította, hogy ezek az államok képesek voltak saját nemzeti, politikai, kulturális identitásukat megőrizni még a jelentős illegális migrációs nyomás alatt is - mondta.

Kiemelte továbbá, hogy Kína is felfigyelt Közép-Európa fejlődésére, amikor létrehozta a 16+1-es csoportot, azaz Kína és 16 kelet-közép-európai ország együttműködési formációját. Magyarország elkötelezett e platform erősítésében - jelentette ki, emlékeztetve, hogy a közeljövőben Budapesten lesz a tömörülés jegybanki vezetőinek találkozója.

Néhány fontos nyelvcsapással jelezte, hogy nagyra értékeli a kínai vállalatok magyarországi jelenlétét. Többet is megemlített közülük, például a Bank of Chinát - amely Budapesten hozta létre regionális központját -, továbbá a Huaweit és a Wanhuát. Ezek a kínai vállalatok is hozzájárultak ahhoz - folytatta -, hogy Magyarországon tulajdonképpen sikerült elérni a teljes foglalkoztatottságot, és jelentős szerepet játszanak abban, hogy a magyar gazdaságnak hosszú távon is 4 százalék feletti legyen a bővülése. (Hahahahahahahaha - a szerk.)

A megnyitó után Orbán Viktor a kínai államfővel és a többi részt vevő ország delegációvezetőjével együtt megtekintette az expó kiemelt pavilonjait - írja a Szabad Né... bocsánat, az MTI.