Fideszes létszámcsökkentés: Simán kirúgtak 2600 embert és egyéb trükkökkel is csorbítják a dolgozók jogait

Miközben a fideszes médiumok „a Haza megmentésén fáradozó” Orbán Viktort magasztalják, sőt, a háborús retorika fenntartása érdekében a kitartott propagandisták fáradhatatlanul ekézik az ellenzéki pártokat, különböző korrupciós ügyeket vizionálnak, hamis narratívákat ismételgetnek, hogy hergeljék a szavazótábort, „bürokrácia-csökkentés” címén beköszöntött a közszférát érintő lépszámleépítést.

Vérlázító és megalázó módon rúgják ki azt a több mint 6000 embert a közigazgatásból, akiknek a sorsáról Gulyás Gergely korábban össze-vissza beszélt. A Népszava információi szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumában volt olyan kirúgásra ítélt dolgozó, aki az ügyfélkapujára kapott értesítésből tudta meg, hogy már nincs állása.

A lap úgy tudja, hogy sok helyen állománygyűlést hívtak össze, máshol egyénileg hívatták a dolgozókat, így akadt, akinek órákat kellett utaznia azért, hogy átvegye felmondólevelét. Akadt példa arra is, hogy a felmondó levél átadását meg sem várva lekapcsolták az elküldöttek számítógépeit, majd bevonták belépőjüket. A nyugdíj előtt állók tömegesen kérték, hogy rákerüljenek a listára, mert elegük van a központi közigazgatási káoszból.

A tárcák azonban nemcsak simán kirúgtak nagyjából 2600 embert, hanem egyéb trükkökkel is csorbítják a dolgozók jogait. A külügyben például egy-két éves határozott idejű szerződésre váltották legalább 30 ember határozatlan idejű munkaviszonyát és a KSH-hoz hasonlóan saját cégbe szervezték ki a portásokat, sofőröket. A Népszava emlékeztet: ezzel a tárca saját kormányát verte át, kicselezve a leépítést. A közszféra szakszervezetei jogi fogást keresnek a számos sebből vérző létszámleépítésen az elmaradt egyeztetések miatt.