„Óriási meglepetés”: Bűncselekmény hiányában megszüntették az Elios ügyében a nyomozást

Micsoda váratlan fordulat! Pedig a fideszes főügyész, bizonyos Polt Péter bizonyára mindent megtett, hogy kiderüljön az igazság Orbán vejének erősen korrupciógyanús ügyében.

Ahogyan azt korábban mi is megírtuk, az Európai Csalás Elleni Hivatal maffia-bűncselekményként elkövetett csalással vádolta meg Orbán Viktor vejét. Az elmúlt időszakban a fideszesek és maga Tiborcz is kétségbeesetten menekült az esettel kapcsolatos kérdések elől. Bár az OLAF-jelentés meglehetősen egyértelmű, brutális csalásra figyelmeztetett, a mostani, a nyomozás megszüntetéséről szóló hírek senkit sem értek váratlanul.

Bűncselekmény hiányában megszüntették az Elios Innovatív Zrt.-vel szembeni nyomozást

- írta meg az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivőjére hivatkozva az MTI.

Gál Kristóf elmondta, az eljárás során jelentős mennyiségű iratanyagot foglaltak le és vettek revízió alá a társhatóságok bevonásával, valamint elvégezték a büntetőeljárási törvény előírásainak megfelelő valamennyi nyomozati cselekményt - így jutottak erre a megállapításra.

Beszéljünk azért egy kicsit még a tényekről, a valóságról is:

  • az OLAF 35 közbeszerzést vizsgált, mindegyiknél felmerült a csalás gyanúja, 17 esetben pedig szervezett csalás nyomaira figyelmeztettek
  • megállapították, hogy úgy írták ki a pályázatokat, hogy a lehető legtöbbet lehessen fizetni ez Elios felé
  • Tiborcz Eliosos üzlettársának, Hamar Endrének a tanácsadó cége, a Sistrade befolyásolni tudta a közvilágítási közbeszerzések kiírási feltételeit
  • a pályázatok részeként benyújtott Excel-táblázatokat a Sistrade közösen írta az Elios-szal

A NERtársak tehát ismét egy sikeres, következmények nélküli akcióra koccinthatnak, de mi lesz, ha majd nem egy zsebrevágott ügyészség foglalkozik az ügyleteikkel?

Image-1