Polt pozíció: Ön kinek hisz az Elios-ügyben?

Korábban mi is megírtuk, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság bűncselekmény hiányában megszüntette az Elios Innovatív Zrt.-vel szembeni nyomozást. Rogánék szerint most bebizonyosodott, hogy nem történt bűncselekmény és hogy az OLAF által feltárt Elios-botrány egy brüsszeli kampányjelentés volt. Az OLAF azonban nem így látja és értetlenül áll a magyar nyomozóhatóságok eljárásmegszüntetése előtt, illetve nagyon is értik annak okát, hiszen szerintük Orbán sógora bűnszervezetben elkövetett csalással síbolt el hatalmas támogatási összegeket, amellyel kapcsolatban az Európai Bizottság jelenleg is eljárást folytat. Ennek az eljárásnak a vége pedig az lehet - Elios-ügy hazai eltussolása ide vagy oda - hogy nekünk, magyar állampolgároknak kell visszafizetnünk az elcsalt EU-s pénzeket, mindösszesen 13 milliárd forintnyi támogatást. Igen, nekünk: Önnek is!

A nemzetközi korrupciós listákon elég „jól” állunk, az Orbán-család pénzszivattyús rendszerének „köszönhetően” évről évre egyre előrébb indulhatunk a képzeletbeli korrupciós Európa-bajnokságon. De ha egy kicsit alaposabban megvizsgálná egy nemzetközi szervezet az Orbán-rendszert, akkor sokat „javulna” a pole-pozíciónk a korrupciós-világbajnokságon is. Sőt, még az is lehet, hogy Orbánéknak versenyen kívül odaítélnének minden futamot, előre lefoglalhatnák a dobogó legfelső fokát, amit egy Losó-féle kreatív parafrázissal nevezzünk egyszerűen csak Polt-pozíciónak. Tiborcz István, a NER-csapat vezetőpilótája, Orbán sógorának Polt-pozíciójáról egyébként is  komoly köröket verne bármelyik nemzetközi versenyzőre, Mészáros strómannal holtversenyben, pontosabban, illetve poltosabban Polt-versenyben.

De hagyjuk ezeket a szójátékokat! A legfontosabb kérdés a Polt-pozíció kapcsán, hogy Ön kinek hisz: Rogán Antalnak vagy az EP költségvetési ellenőrzési bizottságának? Ha az utóbbinak, akkor most, egy percen belül szignózza hazánk Európai Ügyészséghez történő csatlakozásának kezdeményezését valamelyik - az Önhöz legközelebb található - aláírásgyűjtő pultnál.

polt_pozi02

Rogán, Tiborc és EP költségvetési ellenőrzési bizottságának néppárti vezetője, Ingeborg Grässle

Ha pedig a Simonka György elleni eljárás elbizonytalanítaná és azt gondolná, hogy itt a bizonyíték, hogy Magyarországon üldözik a korrupciót, akkor téved. Simonka mentelmi jogát csupán azért függesztették fel és a fideszes képviselőt azért áldozták be éppen az említett aláírásgyűjtéssel egy időben, hogy tudjanak rá mutogatni: nézzék csak, a magyar hatóságok üldözik a korrupciós bűncselekményeket! Simonka Polt-pozíciója feltehetően csak ezért romlott ilyen radikális mértékben…

Az EP költségvetési ellenőrzési bizottságának néppárti vezetője, Ingeborg Grässle meglepőnek nevezte a nyomozás megszüntetését és meglehetősen világosan fogalmazott:

Az eredmény erősíti a magyar bűnüldöző hatóságok függetlenségével kapcsolatos kételyeket, valamint alátámasztja egy valódi eszköz szükségességét az Európai Unió pénzügyi érdekeinek jövőbeli védelmére, miután Magyarország és az uniós támogatások több más nagy kedvezményezettje sem csatlakozott az Európai Ügyészséghez.