Szöktetés a szerájból: Gulyás nem cáfolta, hogy Gruevszki a magyar kormány segítségével szökött Magyarországra – videó!

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely az index.hu kérdésére válaszolt a kormányinfón Nikola Gruevszki menekültügyi kérelmével kapcsolatban. Válaszában többször megismételt néhány mondatot, amellyel ügyesen kitért a valóban fontos kérdések megválaszolása elől. Gulyás válaszából számunkra az derült ki, hogy Gruevszki feltehetően egy balkáni magyar külképviseletről érkezett Magyarországra, vagyis egyelőre úgy tűnik, hogy ezt az utat biztonságosan feltehetően csak egy magyar rendszámos diplomata autóval tehette meg útlevél nélkül, mivel azt a macedón bíróság a büntetőeljárás során bevonta a vádlottól.

Nikola Gruevszki feltehetően Szerbiában – Belgrádban, esetleg a szabadkai főkonzulátuson - kérhetett menedékjogot. A magyar hatóságok a meghallgatása során döntöttek úgy, hogy Orbán kebelbarátját Budapesten hallgatják meg, biztonsági okokból. Kérdés, hogy milyen veszélynek volt kitéve Gruevszki egy magyar fennhatóságú épületben… Az is kérdés, hogy Gruevszki hogyan juthatott Budapestre a külképviseletről. És ez a legfontosabb kérdés, ez ugyanis már segítség egy köztörvényes bűnöző számára. Magyarország jogállamnak, vagyis biztonsági származási országként ismeri el Macedóniát. Ezért is érthetetlen az, hogy hogyan lehetséges az, hogy Gruevszki Magyarországra szökhetett a jogerősen kiszabott börtönbüntetése elől, hiszen hazája egy biztonságos ország, amely jogállam. Ennyi erővel bármely jogerősen elítélt, köztörvényes macedón bűnöző - halálos fenyegetésektől félve - Magyarországra szökhetne és menedékjogot kérhetne, mondván, hogy veszélyben az élete.

 

A Balkánon fekvő államok között a közlekedés az személyi igazolvánnyal is lehetséges, tehát a magyar állami hatóságoknak semmi köze ahhoz nem volt, hogy a volt macedón miniszterelnök saját államának területét elhagyta. (…) A volt macedón miniszterelnök egy magyar külképviseleten tett szándéknyilatkozatot arról, hogy menedékjog iránti kérelmet kíván benyújtani. Annyit tudok csak mondani, hogy biztonsági okokból az a döntés született, hogy ne tranzitzónában kerüljön sor a meghallgatására a volt macedón miniszterelnöknek, hanem Budapesten, a Menekültügyi és Állampolgársági Központ Hivatalában.