Bréking: magyar követségi autóval szökött Magyarországra a hétpróbás bűnöző!

Bréking: magyar követségi autóval szökött Magyarországra a hétpróbás bűnöző!
Hétpróbás barátok...
Fotó: EPA-EFE/ALEKSANDAR KOVACEVSKI

Így legyen ötösünk a lottón! Már a Gruevszki-ügy kirobbanása óta folyamatosan arról írtunk, hogy Nikola Gruevszki feltehetően magyar, diplomatarendszámos autóval érkezett Magyarországra. Most derült ki az albán közúti nyilvántartórendszer adataiból, hogy az Interpol által körözött bűnöző a tiranai magyar nagykövetség autójával jutott át Albániából Montenegróba. Ott pedig nyilvánvalóan nem szállították ki az autóból, hanem feltételezhetően egyenesen Budapestre hozták a börtönbüntetés elől menekülő hétpróbás bűnözőt.

Orbán Viktor ma a szokásos arroganciával azt a cinikus választ adta a 24.hu újságírójának országos cimborája, Nikola Gruevszki menedékkérésével kapcsolatban, hogy

Ez egy jogi kérdés, hát forduljon a jogászokhoz

Pedig nyilvánvaló, hogy különleges eljárásban részesül Gruevszki, akinek az Orbánék által oly sokszor emlegetett migránsokhoz hasonlóan a tranzitzónában kellene várakoznia az eljárás alatt.

Az albán lap, a Shekulli a közúti nyilvántartórendszer adataira hivatkozva írta meg, hogy múlt héten vasárnap 19:11-kor a tiranai magyar nagykövetség CD1013A forgalmi rendszámú autójával jutott át Albániából Montenegróba. Az albán rendőrhatóság pedig megerősítette a lap információit: a bukott macedón kormányfő, aki 2 éves börtönbüntetés elől szökött meg saját hazájából egy magyar diplomata autóban ülve, saját személyi igazolványát használva hagyta el Albániát, mielőtt az Interpol november 13-án nemzetközi körözést adott ki ellene.

Mindeközben egyre nagyobb nemzetközi botrány kerekedik az ügyből. Több nyugati sajtótermék írt Orbán újabb nemzetközi botrányáról, egyes hírportálok szerint Orbán ismét Oroszország pártjára áll a Nyugat ellenében, a Politico pedig ironikusan számonkérte „a határok nagy őrzőjét”, hogy mégis hogyan engedhetett át a magyar határon valakit útlevél nélkül. A cikk megírásakor még nem sejthették, hogy konkrétan Orbán csempésztette be Magyarországra a bűnözőt.