A tét nem kisebb, mint az EU-ból való kizárásunk

Az Orbán-rezsim 8 éves működése révén elképesztő távolságba kerületünk a rendszerváltáskor oly nagyon óhajtott Európától, a demokratikus értékektől, a jogbiztonságtól, az esélyegyenlőségtől, és a stabil gazdasági növekedéstől. Magyarország célirányosan visszafelé halad, nem előre.

Manfred Koch-Hillebrecht német politikapszichológus szerint „a modern demokrácia a maga bonyolultságával és válságoknak kitett természetével játékteret és eszközöket biztosít a totalitárius diktatúra vér nélküli hatalomátvételéhez.” A 2010 utáni időszakot áttekintve ijesztően valóságosnak tűnnek ezek a mondatok… Anélkül, hogy részletesen belemennénk a nemzetközi politikába, elég csak körülnézni, milyen populista, hazugságokkal operáló „erős embernek” mutatkozó vezetők tűntek fel és szaporodnak gomba módra a különféle típusú válságok sújtotta Európa bizonyos államaiban, vagy éppen az Egyesült Államokban.

Az Orbán Viktor által kitalált, felépített és egy személyben irányított újfeudális, elnyomó és korrupt rendszer mára olyan stabil alapokon áll, hogy igen kétséges, vajon demokratikus keretek között lebontható-e egyáltalán. Hiszen láthatjuk, hogy a Fidesz éveken át kitartóan dolgozott azon, miként tudná a saját politikáját és a kormányzását egy olyan új értelmezési keretbe foglalni, amelyben egy idő után már senki nem lepődik meg, sőt jóformán csak vállat rándít akkor, ha a nép egyszerű gyermekeként exponált miniszterelnök apja, a barátja vagy a veje sokmilliós, de inkább milliárdos közbeszerzésekhez jut nap mint nap, vagy ha teljesen nyíltan indít brutális háborút egy korábbi szövetségese ellen.

A kulcskérdés az, hogy a folyamatosan támadott és a lejáratások célkeresztjében lévő ellenzéki pártok hogyan lehetnek képesek érvényesen kommunikálni egy olyan médiatérben, melyet majdnem teljes egészében a Fidesz ural.
Tulajdonképpen minden „bűvésztrükk” és díszlet ellenére egypártrendszerben élünk: ilyenkor pedig általában nem a Parlamentben történnek a nagy dolgok, hanem az utcán. Csak az mindenekelőtt áldozatokkal, másrészt pedig kemény munkával jár, amiért adott esetben pénz sem jár, vagy nem sok.

Be kell látni, hogy a NER megalomán klientúrája miatt sajnos igen vékony jégen táncol az ország, hiszen végső soron a tét nem kisebb, mint az EU-ból való kizárásunk! Csakhogy, annak a levét nem a lopott pénzüket offshore számlákon tartó, magángépeiken gyorsan menekülő oligarcha bűnözők isszák majd meg, hanem mi…