Pharaon nyomában: a rendőrségtől megtudtuk, azonosítani sem lehetett

Pharaon nyomában: a rendőrségtől megtudtuk, azonosítani sem lehetett
Fotó: zsurpubi.hu

Nem csak a filmvásznon futhat bele a néző olyan, a hatóságok által üldözött karakterekbe, akiknek halálhírét keltették, miközben valójában új külsővel és személyazonossággal élik a világukat. Hasonló felvetés fogalmazódott meg az Orbán család körül sürgölődő, az FBI és az Interpol által körözött Ghaith Pharaonnal kapcsolatban is. A zsurpubi.hu megkérdezte, hogy a rendőrségnek milyen protokoll szerint kell eljárnia, ha nemzetközi körözés alatt álló személy halálhíréről értesül. Kiderült, Pharaontól ujjlenyomatot sem lehetett venni, mert sérültek voltak az ujjai.

2017. január 6-án elhunyt Ghaith Pharaon szaúd-arábiai üzletember - közölték a hazai hírportálok. A halálhírről a Magyarországon élő libanoniak kapták az értesítést. A hvg.hu újságírójának az Attock Group - amelyet Pharaon irányított - erősítette meg a hírt. A cégbirodalom élére idén január 27-től Pharaon fia került. A cégcsoport oldalán olvasható egy megemlékező bejegyzés Pharaonról. Magyar kormányzati források az Origóval közölték, hogy tényleg az FBI által is körözött üzletember halt meg. Elég a hatóságoknak a család és a cég közlése egy körözött személy halálhírével kapcsolatban?

Akadtak olyanok, köztük Tarjányi Péter, aki megkérdőjelezte, hogy a közlés igaz. A biztonságpolitikai szakértő azt mondta, nem híve az összeesküvés-elméleteknek, de szerinte az sem teljesen kizárható, hogy Pharaon nem halt meg. Kijelentette:

...mindenkinek kínos volt az ügy az amerikaiaktól kezdve a magyarokig. Mintha úgymond kapóra is jött volna, hogy meghalt, így lekerült a körözési listákról. Nem elképzelhetetlen, hogy Pharaon egy új személyazonossággal eltűnt a rivaldafényből

Miért kereste az FBI Pharaont?

A szaúdi üzletembert csalás, zsarolás és felbujtás miatt került a körözöttek listájára. Pharaon szerepelt 2008-ban a Forbes magazinban, a legkeresettebb fehérgalléros bűnözők top 10-es listáján is.

Látták az FBI emberei Pharaon holttestét?

A zsurpubi.hu megkérdezte, hogy a rendőrségnek milyen protokoll szerint kell eljárnia akkor, ha nemzetközi körözés alatt álló személy halálhíréről értesül. Az ORFK-tól a következő tájékoztatást kaptuk:

Amennyiben egy nemzetközi vagy európai elfogatóparanccsal körözött személy halálával kapcsolatos információ merül fel, úgy azt feltétlenül közölni kell az elfogatóparancsot kibocsátó állammal. Ennek az államnak a felelőssége és egyben kötelessége kivizsgálni, hogy az érintett haláláról szóló információk valósak-e. Amennyiben valóban elhalálozott az illető, úgy az eljárást meg kell szüntetni, és egyben dönteni kell az elfogatóparancs visszavonásáról. Az elhalálozás vizsgálata során igénybe lehet venni a nemzetközi bűnügyi információcsere adta lehetőségeket, így pl. a holttest DNS vagy – amennyiben rendelkezésre áll – ujjlenyomatának vizsgálatát, a hozzátartozók általi felismerést, a halotti anyakönyvi kivonat beszerzését, a halottnál megtalált okmányok vizsgálatát. Amennyiben olyan országban történik a haláleset, amely nem tagja az Interpol együttműködésnek, úgy a holttest személyazonosságának megállapítása érdekében egyéb csatornát, például külügyi-diplomáciai vonalat is igénybe lehet venni.

Megkerestük az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségét is azzal kapcsolatban, hogy megerősítik-e Pharaon halálának tényét. Eddig csak annyit közöltek, hogy megkeresésünket továbbították az illetékeseknek.

Pharaon a piros sarokban volt

Ghaith Rashad Pharaont negyed évszázadon át körözte az FBI és az Interpol. Ennek ellenére halálhíre szinte egyáltalán nem kapott hazánkon kívül különösebb publicitást. A nagy nemzetközi gazdasági lapok éppúgy nem számoltak be erről a történésről, mint a New York Times, ami pedig többször foglalkozott Pharaon amerikai tevékenységével.

Magyarország az Interpol alapítótagja volt 1923-ban. A Rákosi-érában kiléptették hazánkat a nemzetközi rendőri együttműködésből, Magyarország csak 1981-től vette ki a részét ismét a globalizálódó világ bűnözőinek üldözéséből. Az elmélyülő együttműködés révén ma már a magyar rendőrség a hét bármely napján éjjel-nappal egy speciális osztályon keresztül kapcsolatba tud lépni bármelyik külföldi ország rendőrségével, és hozzáférése van az Interpol adatbázisához éppúgy, mint a hazai bűnüldözéshez felhasznált információs bázisokhoz. Az információs és kommunikációs kapcsolat révén tehát bármely adat pillanatok alatt megosztható az illetékes szervekkel. Az Interpol felderítő csoportja segíti a nemzeti rendőri egységeket a szökésben lévő bűnözők elfogásában. A nemzetközi szervezet sarkos rendszerben adja ki a körözéseket. A piros sarkosok az ismeretlen helyen lévő elkövetők, a kiemeltként kezelt bűnözők köre. Sárga jelölést kapnak az eltűnt személyek, főleg kiskorúak. A fekete sarok a nem azonosított holttestek személyazonosságának megállapítására szolgál. Színes és összehangolt világ a nemzetközi bűnüldözés világa. Ennél fogva is furcsa, hogy miért nem fogták el Pharaont évtizedeken át.

Törvényen kívül és felül

Kapóra jött az Orbán-kormánynak Pharaon halálának híre, hiszen egyre kínosabb kommunikációra és beismerésre kényszerültek az ügyben. Miközben közpénzek milliárdjait költi a kabinet arra, hogy a menekültek micsoda kockázatot rejtenek hazánkra nézve, lassan-lassan kiszivárgott, hogy Pharaon annak ellenére, hogy Interpol, FBI körözés alatt állt, együtt vacsorázhatott Orbánnal, és üzletelhetett a kormányfő vejével. Kiderült, hogy a szaúd-arábiai üzletember már 2014-ben tartózkodási engedélyt kapott Magyarországon, ujjlenyomatot csak 2015. március 2-án próbáltak venni a férfitól a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai, de sérültek voltak az ujjbegyei. A belügyminiszter utólag elismerte a Heti Válasznak, hogy sosem vettek Pharaontól ujjnyomatot, és nem szerezték be biometrikus azonosítóit. Az még érdekesebb fejlemény, hogy a kormányzati kommunikáció össze-vissza beszélt az üzletemberről egészen 2016. november 1-ig. Eddig volt érvényes tartózkodási engedélye Pharaonnak, ezután nyilatkozott először úgy Kontrát Károly belügyi államtitkár, hogy felbukkanása esetén letartóztatnák.

Amikor 2016 áprilisában, hogy Pharaon Orbán vejének érdekeltségén keresztül vásárolt értékes fővárosi ingatlan, Lázár János kancelláriaminiszter még azt mondta:

 ...még a nevét sem ismerem a férfinak.

Majd Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagja kijelentette:

...egyelőre az sem biztos, hogy ez a Pharaon az a Pharaon, akit az FBI keres.

Orbán 2016. október 24-én a parlamentben több alkalommal azt mondta, hogy nem rejt nemzetbiztonsági kockázatot Pharaon személye. A kormányfő szerint a férfi körüli ügy csak amerikai titkosszolgálati játszma. Pár nappal később az USA Budapestre akkreditált nagykövete azt mondta az ATV-ben, hogy semmilyen titkosszolgálati játszma nincs, Pharaon egy bűnöző, akit mihamarabb bíróság elé kell állítani. November 3-án már Lázár János is kijelentette, ha Pharaon még egyszer belépne hazánkba, akkor letartóztatnák. 2017. január 6. Ghaith Pharaon meghalt - közölte a magyar sajtó... 

Mialatt az FBI és az Interpol körözte, Orbánnal találkozott

Seregélyesen, Hőgyészen kastélyokat, Budapesten Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a közreműködésével a volt Postabank-székházat vásárolták meg Pharaon érdekeltségei. Az üzletembernek volt közös cége a Külgazdasági és Külügyminisztériummal is a Magyar Nemzeti Kereskedőházak révén, és megvette az Orbán Viktor Cinege utcai otthonának szomszédságában lévő ingatlant is. Idén februárban derült ki, hogy az üzletember vízumügyintézéshez szükséges adataiban az szerepelt, hogy Pharaon Magyarországon a miniszterelnökkel találkozik majd, méghozzá azon a rendezvényen, amelyet Jordánia tiszteletbeli konzulja, Zaid Naffa szervezett. Naffa a szocialista és a Fidesz kormánnyal is jó kapcsolatot ápol, Orbán bizalmasai között emlegetik.