10 éve halt meg a 80-as évek egyik legnagyobb magyar popikonja, Flipper Öcsi

10 éve halt meg a 80-as évek egyik legnagyobb magyar popikonja, Flipper Öcsi
Marót Viki és Öcsi
Fotó: Marót Viki/Facebook

1982-ben a Hungária, majd annak feloszlása után a Dolly Roll tagjaként robbant be egyedi, rekedtes hangjával a magyar könnyűzenei életbe. Néhány év múlva már a sajátos zenei stílust képviselő Step együttes frontembereként érte el sikereit, majd a rendszerváltás után szólókarrierbe kezdett. A megváltozott világ és magánéleti válságai között azonban lassan elporladt egykori népszerűsége, egyre küzdelmesebbé vált számára az élet, egészen 2008-ban bekövetkezett haláláig. Jónéhány egykori sláger emlékeztet bennünket arra, hogy egy kivételes tehetségű zenész ment el éppen 10 évvel ezelőtt.

Eredeti nevén Jeszenszky Béla közel húszévesen csatlakozott a Hungária nevű magyar rock and roll zenekarhoz, annak felbomlása után az újonnan alakuló Dolly Roll tagja lett. Első, Vakáció című nagylemezük - a mai zeneipari viszonyok között már nehéz elhinni - 250 ezres példányszámmal lett platinalemez. 1987-ben Flipper Öcsi és Zsoldos Gábor kilépett a zenekarból, az Elpattant egy húr című Dolly-dalt távozásuk ihlette. Flipper Öcsi ezután az elsőemeletes Kisszabó Gáborral megalapította a Step együttest, majd 1990-től szólókarrierbe kezdett. Flipper Öcsi az egyik legnagyobb magyar sztár volt a 80-as, illetve a 90-es évek vasfüggöny mögött lévő Magyarországán.

Öcsi - ahogyan akkoriban mindenki hívta - komoly népszerűségnek örvendett, elsősorban a lányok körében, így meglehetősen nagy rajongótáborral rendelkezett a kor viszonyai között. A rock and roll, az Italo disco és a pop unikális keverékéből teremtette meg sajátos, senkivel össze nem téveszthető zenei stílusát. A rendszerváltás után azonban kinyílt a világ és radikálisan megváltozott a magyar zenei piac, Flipper Öcsinek pedig évről évre porladt el egykorvolt népszerűsége.

A legendásan bohém életet élő Flipper Öcsi komoly alkoholproblémákkal küzdött, egyre küzdelmesebbé vált számára az élet egészen 2008-ban, tragikusan fiatalon, 46 évesen bekövetkezett haláláig. Néhány egykori slágerrel emlékezünk arra, hogy egy kivételes tehetségű zenész ment el éppen 10 évvel ezelőtt ezen a napon. Napjainkban elsősorban húga, Marót Viki énekesnő ápolja emlékét.