Budapest rendezi a 2023-as atlétikai vb-t, a költségekről nincs hír

Monte Carlóban hivatalossá vált, hogy a hónapok óta nagy esélyesként emlegetett Budapest rendezheti a 2023-as atlétikai világbajnokságot.

Az Index emlékeztet: a döntés nem meglepetés, miután júliusban a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tanácsa Buenos Aires-i ülésén a magyar fővárost javasolta házigazdának. Az IAAF elnöke, Sebastian Coe akkor úgy fogalmazott, hogy Budapest a preferált helyszíne a 2023-as atlétikai világbajnokságnak.

A megvalósításhoz szükséges létesítmény egyelőre még nem létezik, de 2024-es olimpia tervei között szerepelt egy atlétikai stadion is, amit a Csepel-sziget északi csúcsára álmodtak meg. A kormány az olimpiai pályázat visszavonása után is kitartott az ötlet mellett, az atlétikai stadion bekerült a Kemény Ferenc Programba, ami elvileg garantálta a megvalósulását.

A vb költségei várhatóan a vizes világbajokság 100 milliárdját is bőven meghaladják majd, de hogy mennyivel, azt nem tudni, mert úgy nyertük meg a rendezési jogot, hogy a kiadásokról semmit sem kommunikált az eseményre pénzügyi garanciát vállaló kormány - írja a 444.hu

A tavalyi londoni vb-n egyébként naponta körülbelül 70 ezren látogatottak ki a stadionba, míg az idei berlini Eb-n 60 ezres volt a nézőcsúcs. A múlt évben rendezett világesemény számunkra azért is emlékezetes maradt, mert a 28 éves Baji Balázs 13,28 másodperces idővel harmadik helyezést ért el a 110 méteres gátfutás döntőjében. Ezzel az eredménnyel ő lett az első magyar versenyző a szabadtéri atlétikai világbajnokságokon, aki futószámban érmet szerzett.