Hiller: elképesztő, hogy a kormánynak az a siker, hogy elüldözött egy egyetemet az országból - videó!

Hiller István, szocialista politikus azt is elmondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában, hogy valójában Orbán Viktor és a Fidesz-kormány illiberális politikájának lényege a polgári társadalom totális felszámolása. A történész a stúdióban egy legújabbkori feudalizmus vízióját vetítette fel, amelyben megkérdőjeleződik az a felvilágosodás óta elfogadott alapelv, amely szerint minden ember egyenlőnek és szabadnak születik.

Én egy társadalmi visszarendeződésről beszélek. Világosan kirajzolódott vonalakról és ebbe egy idő után, mindenkinek, aki magát gondolkodónak tekinti majd – akarja, nem akarja- el kell helyezkednie. Itt a feudalizmus újraépítése történik, az új hierarchikus társadalom. Annak a fölmondása, hogy minden ember egyenlőnek születik és szabad. Ezt mindenki megtanulja, amikor a francia forradalom, meg a felvilágosodás dolgát emlegetik. (…) Azt akarom mondani, hogy Magyarország a történetének döntő többségét egy olyan társadalomban élte, ahol előre eldőlt a születésnél nagyjából, mondjuk 95 %-ban, hogy te ebben a társadalomban milyen szerepet töltesz be: úr leszel vagy szolga?

- nyilatkozta a volt oktatási miniszter.

A CEU elüldözése kapcsán pedig - amit tulajdonképpen Orbán és a Fidesz politikai sikerének is fel lehet fogni - elmondta:

Az elég elképesztő, hogy bármely kormánynak az a sikere, hogy egy értelmiségi csoportot, egy felsőoktatási intézményt, egy universitast sikerül kiebrudalni az országból.