Míg Európa-szerte védik az orosz álhírektől az embereket, addig Magyarországon a közmédia terjeszti

Míg Európa-szerte védik az orosz álhírektől az embereket, addig Magyarországon a közmédia terjeszti
Dr. Györffy Dóra
Fotó: konyvtar.mta.hu

Nyilatkozta a hvg.hu oldalnak Dr. Györffy Dóra politológus-közgazdász, az MTA doktora, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének és a Budapesti Corvinus Egyetem Összehasonlító Gazdaságtan Tanszékének egyetemi tanára. Az interjúban Győrffy Dóra meglepő őszinteséggel beszélt Putyin magyarországi befolyásáról és annak következményeiről, de érdekes megállapításokat tett Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok populista elnökének orosz kapcsolatairól is.

Győrffy Dóra az amerikai Harvard Egyetemen közpolitika szakán, illetve a Közép-Európai Egyetem Nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szakán szerzett diplomát mielőtt egyetemi pályafutását megkezdte volna. Noha fő kutatási területe elsősorban a gazdaságpolitika volt, azonban újabban az orosz-amerikai viszony területe felé fordult. A mostani interjúból kiszemeztük Önöknek az egyetemi szakember legfontosabb és legsúlyosabb állításait:

A NATO gyengülésével pedig a korábbinál sokkal erőteljesebb orosz befolyás válik lehetővé Európában. (…) Amit megerősítettek a titkosszolgálatok és már a bírósági ítéletek is, hogy az oroszok a közösségi médiában erős kampányt folytattak Trump mellett, Clinton ellen. (…) Közel 150 millió embert értek el csak a Facebook-on! Behatoltak a Demokrata Párt adatbázisába, ellopták a stratégiát, megkaparintották a szimpatizánsok listáját, győzködték őket, hogy ne menjenek el szavazni, vagy egy harmadik párt jelöltjére adják le a voksukat. (…) Mások még ennél is tovább mennek, Craig Unger a House of Trump, House of Putin című könyvében például azt bizonyítja, hogy Trumpnak több évtizedes kapcsolata van az orosz maffiával. Azokban az években, amikor Oroszországból ömlött ki a tőke, a Trump-ingatlanok egy részét ebből a nem legális jövedelemből vették meg, vagyis pénzmosásra használták azokat. Miután a 90-es években Trump többször is csődöt jelentett, és az amerikai bankok nem hiteleztek neki, orosz és közép-ázsiai pénz folyt a vállalkozásaiba. Sokkal mélyebb volt ez a kapcsolat, mint gondolnánk. (…) Az pedig, hogy a magyar kormány Putyin szövetségese, abban is megnyilvánult, hogy Orbán Viktor az európai vezetők közül elsőként támogatta Trumpot 2016 nyarán. Amint Trump győzött, nekitámadtak a CEU-nak, felerősödött a sorosozás. (…) Putyin aligha szeretné, hogy Magyarország kilépjen az EU-ból, fontosabb, hogy belülről bomlasszon. Vagyis feltehetőleg megmarad a mostani pávatánc. (…) Nálunk sokszor a közmédia veszi át az orosz álhírek terjesztését. A nemrég létrejött nagy kormánypárt médiakonglomerátum esetleges hasonló gyakorlata rendkívül súlyos veszélyt jelent az ország számára. Ma is léteznek olyan rangsorok, hogy az egyes országok mit tesznek az orosz dezinformáció ellen, Magyarország ezeknek mindig az alján van, Ciprus és Görögország társaságában.