Orbán másképpen emlékszik a múltra, mint ahogyan az volt! Mutatjuk!

Antall József napra pontosan 25 éve "távozott el közülünk és lépett át a történelembe". A néhai miniszterelnök halálának negyedszázados évfordulója alkalmából szervezett konferenciát a tegnapi napon a Veritas Történetkutató Intézet és az Antall József Tudásközpont. Az emlékkonferenciát Orbán Viktor nyitotta meg az általa megnyitó gondolatoknak nevezett beszédével. A kiváló szónoki képességekkel bíró kormányfő néhány perc után már úgy állt előttünk, mint Antall József politikai örököse, mint az antalli politika legitim kontinuitása. Pedig jól tudjuk, hogy a rendszerváltoztatás utáni első szabadon választott miniszterelnökünk, Antall József politikájának egyik legnyersebb, legvehemensebb bírálója és politikai ellenlábasa az akkortájt még Soros-ösztöndíjból „okosodó”, egykori KISZ-titkárból lett ultraliberális politikus, Orbán Viktor volt.

„Kísért a nosztalgia” – mondta Orbán Viktor tegnapi beszédében, pedig a jelenlévő közönség jelentős részének tudnia kellett, hogy Orbán Viktor egy mítoszt épít tovább, és valójában nem a nosztalgia kísértett, hanem a hatalom akarásának hazug csábítása, illetve csábító hazugsága. Mégpedig annak a mítosznak a továbberősítése, hogy Orbán Viktor Antall József politikai örököse. Antall József azonban nem volt sem populista, sem demagóg, sem köpönyegforgató politikai kalandor, aki bármire képes a hatalomért. Szemben Orbán Viktorral. Antall József egy konzervatív polgár volt a szó legnemesebb értelmében, egy konzervatív polgár minden erényével és hibájával. Antall József nemzeti volt, lélekben tizenöt millió magyar miniszterelnöke. Határon túli szavazatok nélkül! 

A tegnapi emlékkonferencián ott tobzódtak az egykori MDF-es képviselők, akik úgy árulták el pártjukat, úgy voltak partnerei Orbán Viktornak, amikor az kíméletlenül leszalámizta Antall József pártját, mintha ez lett volna a világ legtermészetesebb dolga. Ma persze - szinte kivétel nélkül - jó pozíciókban ülnek, ahogyan kisgazda, kereszténydemokrata vagy éppen szocialista "sorstársaik". Az egyik alkotmánybíró, a másik milliós fizetéssel tanácsadó, a harmadik parlamenti képviselő és így tovább.

Orbán Viktor beszédében megszépült a múlt, nem tudjuk, hogy elhiszi-e azt, amit mondott vagy csak szimplán hazudik, de bármelyik legyen is igaz, az számunkra komoly bajt jelent. Egy biztos, amit mondott az nem felel meg a tényeknek. Orbán Viktor ugyanis - mint az SZDSZ legfőbb szövetségese - már 1990-ben az Antall-kormány megbuktatásáról álmodozott és beszélt. Maga Antall József óckodott a szabad demokratáktól és nyilván a fideszesektől is, egy nagygyűlésén egyszer el is mondta, hogy a különböző politikai irányzatok közül a FKgP, illetve a KDNP áll hozzá a legközelebb. Persze, nem a mostani Semjén-féle szatellitpárt… Azt sem szabad elfelejteni, hogy éppen Orbán Viktor volt az, aki a legvérmesebben támadta Antall József kormányprogramját, sőt mint mondotta, az nem is kormányprogram, csupán egy fogalmazvány.

Persze ez akkor volt még, amikor a legnagyobb politikai szövetségese Orbánnak az SZDSZ volt. Akkoriban még, amikor a helyhatósági választásokon a kerületekben a Fidesz támogatta az SZDSZ-es polgármester megválasztását, cserébe megkapta a fővárosi mandátumot. A Fidesz akkoriban még az SZDSZ „testvérpártja” volt és nagyon utálta a jobboldali kormányzó pártot, illetve annak konzervatív miniszterelnökét, Antall Józsefet.

Közismert rólam, hogy az MDF-en belül a nemzeti liberális szárnyhoz vallom magam közel állónak, bár a másik két irányzat értékeit is integrálom magamban. Mi csak azt írtuk le, amit már hónapok óta gondoltunk. Igen, minidiktátornak neveztem (Dr. Lippai Pált, a Fidesz-SZDSZ közös polgármesterét - szerk.), miután a polgármester úr pártjának vezérszónoka, Orbán Viktor úr állandóan diktátornak titulálja Antall József miniszterelnök urat. Nos, ha ő megengedheti magának, akkor én is megengedhetem azt, hogy a polgármesterünket minidiktátornak nevezzem, mert ő azért nem mérhető össze Antall Józseffel, ezt ugye belátjuk.

- mesélte Koha Róbert, szegedi MDF-es képviselő 1992-ben az újságírónak ezt az Antall-Orbán viszonyt meglehetősen plasztikusan bemutató rövid kis történetet.

De mit válaszolt Orbán Viktor, mikor azzal kapcsolatban kérdezték, hogy miért jó a Fidesznek, ha tagja lehet a Liberális Internacionálénak?

Szerintem Magyarország lesz 1994 után a második olyan ország (Szlovénia után - szerk.), ahol a dolgok mostani állása szerint mód van arra, hogy egy tisztán liberális kormány alakuljon. Magyarán én azt hiszem, hogy 1994-ben a Fidesz meg az SZDSZ együtt be fogja tudni tölteni a parlamenti helyek 50 százalékát.

Fontos emlékeztetnünk a kedves olvasót arra a nem jelentéktelen, egyre inkább homályba vesző tényre, hogy az illiberális magyar kormányfő, akkor még a fenti, nemzetközi liberális ernyőszervezet alelnökeként tevékenykedett.

De releváns adalék a köpönyegforgatáshoz és a múlt megszépítéséhez az is, amikor egy 1993. február 23-án a 168órának adott interjúban azt nyilatkozta Orbán az SZDSZ és a Fidesz együttműködése kapcsán, hogy

Az a dolga a két liberális pártnak, hogy világosan megfogalmazza a liberális alternatívát, és ezzel az alternatívával megverjük a mostani Antall-féle jobboldalt, legyőzzük a mostani Horn-féle baloldalt az 1994-es választásokon.

Ebben a kontextusban pedig már fontos az a tény is, ami meghamisíthatatlan, miszerint Antall József 1993. december 12-én, napra pontosan negyedszázada hagyta itt a földi világot. Ugye nem gondolja senki, hogy Orbán Viktor 10 hónap alatt liberális Antall-ellenségből hirtelen Antall József szellemi örökösévé vált. Ez nettó hazugság, amit a pragmatikus, jobboldali rést elfoglaló fideszesek terjesztettek központi manipulatív üzenetként suttogópropagandában az elbukott '94-es választások után, amikor elveszítették természetes szövetségesüket, a szabad demokratákat.

Azért jó emlékeztetni Orbán Viktort a valóságra, nehogy a végén még elhiggye, amit mond, ugyanis a megalomán diktátoroknak állítólag kialakulhat olyasféle betegsége, hogy idővel elhiszik a saját hazugságaikat. Az pedig senkinek sem lenne jó...

antall_fidesz

Sosem volt és sosem lesz ugyanaz a társaság... (Kovács Attila/MTI, 1990 fideszes  választási plakát)