Az O1G legyen hungarikum!

Jelen állás szerint nagyjából 20 db O1G domain név be van jegyezve, sőt nemsokára védjegyként is nyilvántartásba vehetik. Gondolkodjunk nagyban! Legyen az O1G hungarikum!

Az egyik erre alkalmas weboldalon végzett lekérdezés után az alábbi eredményeket kapjuk:

Ez arra utal, hogy elég sokan szeretnének „valamit kezdeni” a rövidítéssel. Nincsenek illúzióim azzal kapcsolatban, hogy a lefoglalt domain nevek jelentős része fideszesek kezébe került, akik majd állami pénzekből akarják nyomni a süket fideszes propagandát. Ugyanakkor az o1g.org ellenzéki álláspontja világos. Az o1g.hu alatt pillanatnyilag nem érhető el semmiféle tartalom, bár tavaly december végén már bejegyezték, és még azt sem lehet tudni, ki a tulajdonosa. Ugyanazon a héten, múlt hónap 19-én önálló magyar szócikk lett az O1G a Wikipédián, amit mostanra angol nyelvre is lefordítottak, de németül is viszonylag pontos leírást olvashat az érdeklődő, sőt egy rövidebb testvéri finn és – az első mesterséges nyelvként megalkotott – volapük változat is létezik.

Van, aki még ennél is tovább ment. M1803833 ügyszámon az O1G szó védjegyként történő bejegyezése van folyamatban, amit az ellenzékhez kötődő egyik ügyvéd kezdeményezett december 20-án, elmondása szerint azért, nehogy fideszesek tegyék meg ezt és megpróbáljanak akadályt gördíteni az elé, hogy az O1G rövidítést mindenféle módokon és tárgyakon szabadon lehessen használni. A Pesti Srácok egyik cikkében azt vizionálta, hogy mindez csupán üzleti megfontolásból történt. Ők – hivatásos propagandistaként – el sem tudják képzelni, hogy a nekik nyilatkozó ügyvéd igazat mondhat, mert a szándéka valóban az O1G szó jövőbeli szabad használatának biztosítása.

Majd meglátjuk, bejegyzik-e, és ha igen, akkor mi lesz a védjegy sorsa. Annyi biztos, hogy az esetleges bejegyzést követően már nem lehet majd „átértelmezni” az O1G szót oly módon, hogy a kormánypropagandát toló cinikus figurák olyan pólót vesznek fel, amin az O1G felirat alatt például az szerepel, hogy „Orbán egy géniusz”. Az ilyesmit a védjegy tulajdonosa megtilthatná, az esetleges „védjegybitorlás” kategóriába eső törvénysértésnek pedig polgári és büntetőjogi következményei is lehetnének.

 

Ezzel meg lehetne óvni a szó eredeti jelentéstartalmát, jobban mondva azt a szimbolikát, ami mára nem csupán Simicska Lajos sértődöttségét fejezi ki egykori cimborájával és „politikai üzlettársával” szemben, hanem az Orbán-rendszerrel szembeni általános társadalmi elégedetlenség jelképévé lényegült át. Amennyiben a védjegybejegyzés ezt a célt szolgálja, tehát hogy ne lehessen lépten-nyomon viccet csinálni a Fidesz ellen szavazó több millió ember, illetve a kormány tevékenysége miatt szenvedő további milliók felháborodásából, akkor nagyon is helyes ez a jogi lépés.

De még ezt is lehetne überelni! Kinek jutott eszébe, hogy az O1G akár hungarikum is lehetne! A Mi az érték fogalma? Mi kerülhet a helyi értéktárba? kérdésre adott válaszban találjuk az alábbi okfejtést: „Sok településnek van olyan szülöttje, aki példa lehet a mostani generációk előtt is. Az ő jelölésükkor nagyon fontos tudnivaló, hogy a törvény tiltja, hogy egy ember önmagában az értéktár elemévé váljon, de azt nem tiltja, hogy ezen személy életútja, munkássága, egy egész életen át tartó tevékenysége bekerüljön az értéktárba.” Ennek alapján Orbán Viktor maga „sajnos” nem lehet hungarikum, ugyanakkor az O1G szimbólum igen. A Hogyan lehet valami hungarikum? kérdésre pedig igen egyszerű a válasz: bárki kezdeményezheti az eljárást, és ha „a közösség” akarja, általában a jelölt fel is kerül a listára.

A Mit jelent a nemzeti értékpiramis elmélet? kérdésre adott válasz szóhasználatával élve a „nemzeti értékpiramis rendszere” csúcsán „tudjuk ki” áll, de ezt már hivatalosan is el kellene ismerni, valahogy így: