Matolcsyék bankbotránya: a jegybank elnök fia még a jegybanki szankciók előtt más banknál nyitott számlát. Ügyes!

Matolcsy Ádám olyannyira előrelátó pénzügyi zseni, hogy cégeinek már a december 18-ai MNB-s szigorításokat megelőzően új számlákat nyitott egy másik pénzintézetnél. Ezzel az ügyes húzással megelőzte és elkerülte, hogy cégei likviditási gondokkal küzdjenek meg, hiszen a jegybanki szankciók, elsősorban a betétkifizetési moratórium bevezetése után a kifizetési limit az ő vállalkozásait is érintette volna, éppen úgy, ahogyan a többi - ilyen pénzügyi előrelátással nem rendelkező - halandó ügyfelet érinti most. Azt nem is merjük feltételezni, hogy esetleg Matolcsy fia bennfentes információval rendelkezett volna apucitól azzal kapcsolatban, hogy mi fog történik a nagybácsi bankjával. Nem csoda ez, hiszen minden időben, így napjainkban is élnek látnokok, váteszek.

Mivel a Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a tulajdonában álló Növekedési Hitelbank (NHB) bajba került és az NHB-ra kirótt 7 millió forintos kifizetési limit ellehetetlenítette volna a Matolcsy-család cégeinek likviditását, ezért a bank tulajdonosának, Szemerey Tamásnak több cége és Matolcsy, Matolcsy „Vátesz” Ádám is más bankokban nyitott számlát – számolt be a Menedzsment Fórum.

Korábban mi is beszámoltunk már arról, hogy az NHB olyan súlyos likviditási gondokkal küzd, hogy év végén már a Magyar Nemzeti Bank is kénytelen volt beavatkozni: gyakorlatilag megtiltották az új hitelkihelyezéseket, 7 millió forintban maximalizálták az ügyfelek által kivehető betéteket, illetve felügyeleti biztost rendeltek ki a bankhoz. A „gyámság” alá került pénzintézet korábban arról híresült el, hogy Matolcsy fiának, Matolcsy Ádámnak hitelezett Szemerey, amiből az unokaöcs vásárolt is gyorsan magának egy bútorgyárat, a Balaton Bútort, amelyre - nem mellesleg - a pénzt az apuci által vezetett MNB adta, a Növekedési Hitelprogram keretében. Mára viszont olyan súlyossá vált a bank helyzete, hogy már az országos fiókhálózat 90 százalékától is megszabadul Szemerey: bezárja a vidéki fiókhálózatot.

Most pedig abból kerekedhet óriási botrány, hogy vajon milyen előrelátó logika alapján nyitott új bankszámlát más pénzintézetnél a leleményes Matolcsy fiú. Ugyanis éppen az említett Balaton Bútor az egyik cég, amelyik a jegybanki határozat előtt napokkal nyitott új számlát egy másik banknál. Vajon mi motiválhatta Matolcsy fiát a számlanyitásban? Milyen információk, tudások késztették arra, hogy vállalkozásának más banknál is legyen bankszámlája? Persze, az sem túl elegáns, hogy a bank tulajdonosi pozíciójában lévő Matolcsy unokatestvér, Szemerey Tamás cégei is új bankszámlákat nyitottak más bankoknál.

A többi, kevésbé gyors betétest azonban vélhetően most az foglalkoztatja, hogy mikor juthatnak hozzám korlátlanul az NHB számláin lévő pénzeikhez. 

matolcsy_klan02

(forrás: hugyeczzoltanblogja.blog.hu)