A Jobbik profitált a legtöbbet a tüntetésekből

Mint ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a Fidesz több mint negyedmillió szavazót veszített a választókorú népesség körében egyetlen hónap alatt. Azonban érdemes azt is megvizsgálni, hogy mely ellenzéki pártok tudtak profitálni a Rabszolga-törvény miatt kirobbant össztársadalmi elégedetlenségből, illetve a közelmúlt történéseiből. Érdekes következtetésekre juthatunk.

Bár a szocialista és a DK-s politikusok hatalmas rutinnal próbálták elvinni a showt az elmúlt hetek tüntetésein, úgy tűnik, hogy a választók nem a szereplés idejét, hanem elsősorban annak minőséget akceptálják. A figyelemre méltó szereplések ellenére a teátrális színészkedések, illetve a „Kurva erős kép lenne, ha lefeküdnénk a lépcső elé tarkóra tett kézzel” lebukások és az egyéb lakájmédia érdeklődésére is jogosan szert tevő nyalánkságok még az ellenzéki szavazók számára is visszataszítók voltak. A Magyar Szocialista Párt, valamint a Demokratikus Koalíció támogatottsága ugyanis stagnál, vagyis ugyanott áll, ahol három hónappal ezelőtt. Az LMP passzivitását szintén nem díjazták a választókorú népesség megkérdezettjei.

A három hónapos adatok alapján elmondhatjuk, hogy novemberhez képest egyedül a Jobbik, illetve a Momentum tudott erősödni. Az már a tüntetéseken is szembetűnő volt, hogy a Jobbik mellett a Momentum mozgósította leginkább a fiatalokat a városi sétákkal, illetve maratoni gyaloglásokkal. A Jobbik erősödése pedig arra bizonyíték, hogy nem kell színészkedni ahhoz, hogy elérjük a kívánt hatást. Bár a tüntetések alkalmával a Jobbik vezető politikusai, így Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton is többször feltűntek a tömegben, az ellenzéki párt két leginkább láthatóvá vált politikusa, a karcagi Lukács László és a miskolci Jakab Péter volt, akik ügyesen távol tartották magukat a teátrális jelenetektől, ugyanakkor határozott ellenzéki fellépést képviseltek.

Az adatokból egyértelműen kijelenthetjük, hogy a legerősebb ellenzéki párt profitált a legtöbbet a tüntetésekből. Az pedig már csak a véletlen lehet, hogy míg a Fidesz szavazótábora 4 százalékkal csökkent, addig a Jobbik éppen 4 százalékponttal nőtt.

48380154_2143966742315071_3733617875026444288_n_1

Borítókép: Béli Balázs