Mi lesz veled, Magyarország? - Megszavazta az EP, hogy az uniós források kifizetését a jogállamiság feltételeihez kötik

Mi lesz veled, Magyarország? - Megszavazta az EP, hogy az uniós források kifizetését a jogállamiság feltételeihez kötik

Orbánéknak ez bizonyára nem jön jól, de nekünk sem.

Csütörtökön megszavazta az Európai Parlament, hogy az Európai Unió tagállamainak megítélt közösségi – uniós - források kifizetését a 2021-2027 közötti költségvetési ciklusban a jogállamiság feltételeihez kössék. Az előterjesztést 397:158 arányban szavazták meg a strasbourgi plenáris ülésen.

Az elfogadott mechanizmus szerint felfüggeszthetnék, csökkenthetnék a jogállamisági elveket súlyosan megsértő, vagy például az uniós pénzeket érintő csalások és korrupció, illetve az adócsalások ellen nem elég hatékonyan fellépő országoknak szánt EU-s forrásokat, a hiányosságok jellegével és súlyosságával arányos módon.

Deutsch Tamás persze már jelezte, hogy neki ez nem tetszik.

„Csodálkozva hallom azt az intézményi fetisizmust, amelyik az Európai Unió és a tagállamok létezésének a legfőbb célját abban véli felfedezni, hogy a jogállamiság működjön” - fogalmazott a szavazást megelőző szerdai vita során.

Deutsch Tamás szerint lehetnek olyan jelenségek az Európai Unió működésében, amelyek fenyegetik a jogállamiságot, de bármi is fenyegetné ezt, „az Európai Unió nem hozhat olyan döntést, amikor a jogállamiságot veszélyeztető eszközökkel akarja a jogállamiságot állítólag fenyegető veszélyeket elhárítani”.