Erős és büszke: Hozzánk menekülnek Romániából a multik, mert itt olcsóbb a munkaerő

Romániában drágább a munkaerő, ezért a Nestlé inkább Magyarországra jön. Mindeközben az Audinál 2 órás sztrájkot tartanak az alacsony bérek miatt. Ilyen egy erős és büszke európai ország.

Temesváron egyre kevesebb és egyre drágább a munkaerő. Hiába növelték az elmúlt években a béreket, a munkaerő rotációja így is nagy volt – írja az Azonnali a Nestlé román hatóságokhoz eljuttatott közleményére hivatkozva.

A lap emlékeztet, hogy a romániai Temes megyében 0,84 százalékos a munkanélküliség. A nyugat-romániai megyék annyira jól állnak, hogy tavaly év közepén a magyar sajtó is cikkezett arról, hogy Békés megyéből egyre többen járnak át oda dolgozni.

Elképzelhető, hogy a Nestlé egy olyan kelet-magyarországi megyét választ, ahol jóval nagyobb humánerőforrás van, legutóbbi adatok szerint Hajdú-Bihar (5,1 százalékos munkanélküliség), vagy Békés (4,8 százalékos munkanélküliség), de akár Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád is tökéletesen megfelelne erre.

Mindeközben péntek reggel 9 órától 2 órás figyelmeztető sztrájkot tartanak az Audi Hungaria Zrt. győri gyárában. Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) azért hirdette meg a demonstrációt, mert nem sikerült megállapodni a 2019-es bérekről.

És bár ugye tudjuk, hogy Magyarország jobban teljesít, a gazdaság szárnyal, az elemzésekből kiderült, hogy a győri Audihoz képest a szlovákiai gyárban dolgozók átlagbérelőnye 28 százalékos, a csehországié 25 százalékos, a lengyelé közel 39 százalékos, a belga Audinál fizetett átlagbér pedig 3,6-szorosa a győrinek.

Az már régóta kiderült, hogy a Fidesz-kormány nem szeretne tenni ez ellen, sőt a Bérunió gondolatát eddig röhejesebbnél röhejesebb indokokkal utasították el.

Deutsch Tamás, fideszes európai parlamenti képviselő szerint például aki támogatja a Béruniót, az kommunista.

Kövér László úgy véli, hogy keleten a szegénységnek vannak előnyei is:

„Történelmi okokból kifolyólag egy történelmi szegénységgel küszködő régió, ennek vannak gazdasági értelemben vett előnyei is. Ezért van annyi munkavállaló lengyel Nyugat-Európában, mert kevesebbel is beérik, elnézést kérek, idézőjelbe téve, mint a jóléti állam szolgáltatásaihoz hozzászokott, hogy ne mondjam, némely esetben hozzálustult polgárok. Ez egy versenyelőny a lengyel munkavállaló számára, mert van munkája Londonban, és viszonylag jól keres, és azt hazautalja. Az meg annak az országnak is versenyelőny, számos szegény, szegényebb kelet-közép-európai ország ebből él” – fogalmazott tavaly.

Németh Szilárd egy óbudai lakossági fórumon korábban arról beszélt, hogy az egykulcsos magyar személyi jövedelemadó és a rezsicsökkentés is veszélybe kerülne a Jobbik kezdeményezésével.

„Akkor a versenyképességünknek vége. Igen vége a versenyképességünknek. Hát hogyne lenne vége. Ugyanis fel kell akkor adni érte az adópolitikát is. Jól fog hangzani a bér, csak ránk fogják nyomni a nyugati adót. Hát ez nem így megy, ezek nem szamaritánusok. Ébresztő mindenkinek, ezek pont belőlünk élnek már mióta. Hát a privatizációval mindent elvittek, hát magukat megnyomorították a rezsivel nem?” – mondta a rezsicsökkentés felkent védőszentje.

Kósa Lajos „kommunikációs szakember” korábban az N1TV-nek nyilatkozott a témában: „Aki azt gondolja, hogy Brüsszel fogja itt a béreket megemelni, annak elment az esze. Ez az egész kezdeményezés a józan ész határain túl van. (…) Ha megnézzük, hogy egy jó séf mennyit keres Londonban és mennyit keres Magyarországon, akkor már bizonyos értelemben közel járunk a bérunióhoz, mert ha nem fizetik meg Magyarországon, akkor elmegy máshova.”

Szóval így. Kedves dolgozók ott az Audi gyárban! Ne akarjatok többet keresni!