Létszámleépítés: akár 70 oktatót is elküldhetnek az ELTE két karáról

Magyarország rosszabbul teljesít: az ELTE bölcsészettudományi és természettudományi karának takarékoskodnia kell, ezért leépítenek. Lassan elfogynak a jelzők arra, amilyen módszerekkel az Orbán-kormány szisztematikusan kinyírja az oktatást.

Még az ősszel szigorú intézkedéseket kellett bevezetni az Eötvös Loránd Tudományegyetem több karán, decemberben pedig a Bölcsészettudományi Kar dékánja kijelentette, hogy az egyetem költségvetése szerint nekik és a Természettudományi Karnak karonként 250 millió forint megtakarítást kell végrehajtania, mindezt - többek között - létszámleépítéssel.

A két kar oktatóinak száma várhatóan összesen 50-70 fővel csökken.

- közölte az Oktatói Hálózat. Ezt részben nyugdíjazásokkal, valamint gyorsan kitalált teljesítménykövetelményekkel fogják "megoldani".

Az ország egyik vezető egyeteme most azért kényszerül ismét létszámleépítésre, mert a kormány szisztematikusan alulfinanszírozza a felsőoktatást, és az elégtelen források elosztását úgy alakította, hogy az a minél olcsóbb tömegoktatás és mondvacsinált kutatási tevékenységek felé sodorja az intézményeket. Sem a minőségi oktatás, sem a minőségi kutatás alapvető feltételei nincsenek biztosítva a magyar felsőoktatásban

- írja a szervezet. Kiemelik azt is, hogy „a létszámleépítés indokolatlan és káros, több tanszék és képzési program felszámolásához vezet, az alulfizetett és túlterhelt oktatók megtizedelése pedig nemcsak nem méltányos, de nem is hatékony megoldás az egyetem problémáira, ez ugyanis csak megnöveli a maradó oktatók amúgy is megemelkedett oktatási terhelését, és gyengébb oktatói és kutatói teljesítményt eredményez, rontja az oktatás minőségét.”

Tragikus, de pontosan ez szolgálja a kormány érdekeit, a kormányét, amely szakokat szüntet meg, oktatókat, diákokat tart függésben, nevetséges bérekkel köpi szembe az embereket és minél könnyebben vezethető tömeget igyekszik kinevelni, hogy az országos propagandahálózattal tovább moshassa át emberek százezreinek agyát.