A kormány rendkívül nagyvonalú: "tovább emelik" az egészségügyi alapellátás színvonalát

Bizony. Tovább. Mert eddig is emelték ám!

Leginkább uniós forrásból, de Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára erre igencsak büszke.

Az országban eddig mintegy ötven praxisközösség kezdte meg működését, azokra európai uniós forrásból 6,6 milliárd forintot fordított a kormányzat - idézte fel hétfőn Dunavarsányban egy ilyen új centrum átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

De ez még mind semmi! Azt is elárulta, hogy

az "egészségügyi alapellátás színvonalának további emelése érdekében", praxisközösségek létrehozására 5,8 milliárd forintot különít el a központi költségvetés.

Elmondta továbbá, hogy a hazai egészségügyi ellátórendszer elsősorban az akut betegek ellátására és a krónikus betegek gondozására fókuszál, az új szolgáltatásként megjelenő praxisközösségekkel a lakosság népegészségügyi mutatóinak javítására helyezik a hangsúlyt. Szerinte - ennek keretében - rendelőkben és más helyszíneken az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás, a túlsúly, a túlzott alkoholfogyasztás visszaszorítása érdekében indul a küzdelem.

Az ugye már korábban kiderült, hogy az új egészségügyi államtitkár által komoly prevenciós intézkedések kaptak táptalajt, Horváth Ildikó mindenki figyelmét felhívta, hogy menjünk gyalog az ötödikre. Nos, ugye mondanunk sem kell, ha ehhez az akarathoz még 5,8 milliárd forint - Mészáros Lőrincnek kb. két heti keresete - is párosul, a világszínvonalú egészségügyünk univerzumszínvonalúvá lényegülhet.