Már csak a korona hiányzik: közel 40 műtárgyat szállítottak Orbán új irodájába

A kifelé rendkívül szerény, visszafogott valójában elképesztően megalomán miniszterelnök 4 milliárdnyi adóforintunkba kerülő dolgozószobája egyre „puritánabb” lesz.

Az Átlátszó közadatigényléssel kérte ki a Magyar Nemzeti Galériától, valamint az Iparművészeti Múzeumtól azt az információt, hogy pontosan hány műtárgyat „adtak kölcsön” Orbán Viktor új irodájába. Mindkét helyről az a válasz érkezett, hogy nem tudják pontosan. A portál ezt követően a Magyar Nemzeti Galéria irányítását ellátó Szépművészeti Múzeumhoz fordult, innen pedig kikérték az összes 2015 és 2018 között kölcsönadott műtárgy listáját.

Így derült ki, hogy a Várgondnokság Nonprofit Kft. összesen 38 műtárgyat, 34 festményt, illetve 4 szobrot kölcsönzött ki a Szépművészeti Múzeumból 2018. november 28-tól egészen 2023. december 31-ig. Tárolási helyként pedig a Karmelita kolostor, vagyis Orbán új irodája szerepel.

Az Átlátszó úgy tudja, a Miniszterelnökség kifejezetten a történeti festészet, illetve néhány konkrét, az állandó kiállításokon is szereplő alkotás iránt érdeklődött, de ezeket nem kapták meg: a Szépművészeti Múzeum a kért képek hiteles reprodukcióját, vagy a festő követőjének másolatát ajánlotta fel a Karmelita díszítéséhez.

Nem kell sok idő és a komplexusait rajtunk kiélő „király” hamarosan a koronát is állandóan mozgó kezében szorongatja majd.