Miért halt meg Andy Vajna?

Andy Vajna filmproducer az otthonában hunyt el, állítólag szívroham következtében. A gyászjelentésben hosszú betegségről írnak, noha a szívinfarktus elsősorban a hirtelen halálokok közé tartozik. A 74 éves milliárdos már régen kigyógyult a rákból, erről ő maga mesélt 2010-ben egy bulvárlapnak. Andy Vajnát teljesen gyógyultnak nyilvánították és tudomásunk szerint a közelmúltban sem küzdött daganatos betegséggel. A filmmogulnak milliárdos vagyona volt és politikai szerepet vállalt, ezért gyakorlatilag már halálhírével megindult a szóbeszéd, hogy valójában kinek az érdekében állhatott leginkább a halála. A halálával kapcsolatos, egymásnak ellentmondó hírek pedig nem igazán segítettek eloszlatni a kételyeket, feloldani az összeesküvés-elméleteket.

Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt - írta gyászjelentésében a Magyar Nemzeti Filmalap. Erről nekünk egy nagyon beteg ember jut eszünkbe, aki meglehetősen hosszú szenvedés és ápolás után halt meg a betegágyában. Azonban Andy Vajnáról tudjuk, hogy az év végi karácsonyi bulin még táncra perdült és barátai még a halála előtti estén sem látták jelét semmilyen rosszullétnek. Szombat este még jókedvűen vacsorázott a barátaival, és semmi nem utalt arra, hogy néhány órán belül elragadja a halál.

Azt is tudjuk, hogy Andy Vajnának érszűkület volt a lábában, ami miatt többször operálták, ennek szövődményeként állítólag érrendszeri problémákkal küzdött, ami miatt több napra kórházba került 3 évvel ezelőtt, tehát ez sem most történt.

Persze egy 75. életévében járó férfit, akinek ráadásul érszűkülete van, könnyen érhet szívinfarktus, sőt! Azonban fontos lenne, hogy mindenhol a valóságnak megfelelő, ugyanazon megfogalmazást használják egy az üzleti életben és a politikában is egyaránt fajsúlyos ember halálának kapcsán. Ez ebben az esetben sajnos nem így történt. Ugyanis hiába van valakinek több éve tartó érszűkülete, ha szívrohamban hal meg, akkor nem azt írjuk, hogy "hosszú betegség" után, hanem azt, hogy "tragikus hirtelenséggel", hiszen egy hosszú krónikus betegség nem indokolja a közvetlen, ahogyan a nevében is van hirtelen, rohamszerű halálokot. A nyilvánosság ugyanis a halál "pillanatában" a halál okára kíváncsi és nem a rizikófaktorokra. 

Ez az oka annak, hogy a különböző internetes fórumokon, már azt emlegetik, hogy Orbán Viktor személyesen is összeütközésbe került Vajnával a TV2 miatt, de emlegetik Orbán strómanjának Mészáros Lőrincnek a TV2 irányításáért tett közelmúltbeli erőfeszítéseit is. Éppen azzal a TV2-vel kapcsolatban, ami miatt 2018 év végén megindult a Mészáros-Vajna meccs. Orbán állítólag személyesen is jelezte Vajnának, hogy nem jó irányba mennek a dolgok a tévénél. De emlegetnek mindenféle feltételezett üzlettársakat és törvényes örökösöket, akik most majd szintén bejelentkeznek és sorban állnak a kissé átláthatatlanul kusza, ugyanakkor kétségtelenül mesés vagyon elosztásánál. És akkor még nem is említettük az évi 7 milliárd forintos osztalékot hozó kaszinóbizniszre. Ezek nyilvánvalóan csak egyszerű találgatások, amelyek mögött semmilyen értékelhető bizonyíték nincsen. Mindenesetre a pletyka mindig árulkodó, lagalábbis arra vonatkozóan, hogy mi jár az emberek fejében, mit gondolnak. 

Egy ilyen, komoly jelentőséggel bíró személy esetében sokkal jobban kellene figyelni a gyászjelentés íróinak, valamint az újságíróknak arra, hogy ne keverjék a „tragikus hirtelenséget” a „hosszú betegséggel”, mert az óhatatlanul magával hozza az összeesküvés-elméleteket.

(Főkép: MTI)