Gulyás Gergely megerősítette, hogy Orbánt megállította Brüsszel

Mint már arról írtunk, Szijjártó Péter kedden arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a kormány részéről senki sem vesz részt a magyar helyzettel foglalkozó, jövő heti EP-vitán. Most ezt Gulyás Gergely is megerősítette a Kormányinfón. A szabadságharcnak tutira annyi, Orbán nem megy Brüsszelbe, hogy megállítsa azt, és megvédjen minket.

Az indoklás pedig végtelenül egyszerű. Ugyanakkor nevezhetjük egysíkúnak vagy egysejtűnek is, pont olyan, mint a fideszes kommunikáció általában:

A jelenlegi EP megbízatása májusban lejár, ez egy kifutó széria – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Szerinte a jogállamiság kérdése csak ürügy, annak szankcionálása, hogy Magyarország elsőként tette nyilvánvalóvá: nem fogad be bevándorlókat és a migráció helyett családpolitikai intézkedésekkel orvosolja a demográfiai kihívásokat.

A vitát egyébként a zöldpárti frakció kezdeményezte a legfrissebb magyarországi fejleményekre, a tüntetésekre, a munka törvénykönyvének módosítására és a közigazgatási bíróságok létrehozására tekintettel.

Ja, s zárójelben jegyezzük meg azt is, hogy az Európai Bizottság második szakaszba léptette a Stop Soros törvénycsomag miatt indított kötelezettségszegési eljárást. A folyamat júliusban indult, felszólító levélben kértek választ a magyar kormánytól az aggályos pontokkal kapcsolatban, ami meg is érkezett, de ezt követően úgy látta a Bizottság, hogy a kérdések döntő részére nem kaptak választ. A magyar hatóságoknak két hónapjuk lesz arra, hogy újra válaszoljanak, ha ezt nem teszik meg, az Európai Unió Bíróságán indíthat az EB-keresetet az ügyben.

Úgy tűnik, Brüsszel nem állt meg Orbán félelmetes szabadságharca miatt, a magyar kormányfő azonban igen. Talán túl kínos lenne a jelenlét.