Hoppá! A Putyinhoz köthető álhír oldalak Orbánt segítik

Nyilván több, mint „véletlen egybeesés”, hogy Orbánék közpénz-parazita médiabirodalma, illetve az oroszok által működtetett – orosz titkosszolgálatokhoz köthető és Putyin érdekeit szolgáló – portálok egy követ fújnak a rabszolga-törvénnyel kapcsolatos történések értelmezése terén. Pontosan ugyanazokat az érveket hangoztatják: a törvény helyes, a tüntetőknek nincs igazuk. Soros.

A Political Capital álhírfigyelő sorozata elemezte a témában a múlt hónapban napvilágot látott híreket, ahogyan azokat a fideszes propagandisták és az orosz álhírgyártók tálalták, szembeállítva a az általuk legyártott alternatív valóságot a tényekkel.

A kormányzati érvelés szerint „a dolgozó beleegyezése kell minden túlórához”. Orbán Viktor azt is állította, a túlórákat havonta fogják kifizetni. Ugyanezt hangoztatta az orosz VilágFigyelő dezinformációs portál, amikor egy „magyar melóst” idézett, aki szerint a túlóra arra jó, hogy lakásra, autóra, nyaralásra gyűjthessenek a magyar dolgozók. Egy szintén általuk „idézett” anonim „szakszervezeti tag” a szakszervezeti vezetőket nevezi hazugnak, papagájként visszamondva a kormánypárt állításait. Ezzel szemben az az igazság, hogy a Munka Törvénykönyve módosításával 400 órára nőtt a munkáltatók által évente maximálisan kiszabható túlórák mennyisége. A megállapodást a munkavállaló csak év végén mondhatja fel. A meghosszabbított munkaidőkeret lehetőséget biztosít arra is, hogy a munkavállaló túlóráit csak 3 év után fizessék ki.

A tüntetések és a tüntetők megítélése kapcsán ugyancsak nagy az összhang Orbánék és Putyinék portáljai között. Kánonban ismételgetik hetek óta, hogy Soros szít „agresszív tüntetéseket” és fizeti az „agresszív csőcseléket”. Az orosz titkosszolgálatokhoz köthető News Front az MTVA-székháznál történtekről annyit közöl, hogy ellenzéki képviselők „zaklatták” az MTVA munkatársait, továbbá a „Soros-hálózat szélsőbaloldali aktivistáinak” őrjöngéséről cikkeztek.

Az elemzés arra a következtetésre jut, hogy hasonló dezinformációt terjesztenek a kormánypropaganda és az orosz álhírgyártók, illetve hogy nem szóltak arról, miként érinti majd mindez a kiszolgáltatottabb helyzetben levő munkavállalókat.

Különös, nem?