A zsoldosok mindig oda mennek, ahol csörög az arany

A napokban végigpörgött a komplett magyar sajtón, hogy a Kárpátiát betámadta a Figyelő, majd a zenekar erre reagálva gyorsan betámadta egy „elegáns” dallal és egy Mandiner-interjúval a Jobbikot, hogy megmutassa: nem csorgott azért rossz helyre a Nemzeti Kulturális Alap támogatása, nem volt hiábavaló a sok hakni a kormánymédiában, ők hithű támogatói a NER által teremtett valóságnak. Ugyanakkor ebben nem volt semmi meglepetés, csupán a nemzeti oldal kapott egy észrevehetőbb pofont, hogy fogja fel: a zsoldosok mindig oda mennek, ahol csörög az arany.

Bár sokan a Kárpátiát a Jobbik házi zenekarának tekintették, úgy tűnik, valójában soha nem volt az, csak egy zenekar, ami a Jobbik népszerűségét használta ki a saját népszerűsítésére. És mikor ez már kevésbé tűnt jövedelmezőnek, a hatalomhoz dörgölőzés lett az origó. Mondhatnánk, hogy szó szerint, hiszen a Kárpátia-turnék szerves része lett a Fidesz-médiában való haknizás is. Petrás János pl. az egyik legaljaorgánumnak, a 888.hu-nak tett több sokatmondó kijelentést a 2018-as választás előtt:

888: Magyarország szerinted most merre tart Európában? Hova tartunk szerinted?
Petrás: Szerintem ebben a pillanatban Magyarország a zászlóshajó, Magyarországot követi mindenki. Én ezt látom.

De persze nem volt nehéz kitalálni, kinek dalol elsősorban a zenekar, miután tavaly júliusban a Kárpátia zenekar neve is szerepelt az NKA támogatottak listáján. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri támogatásáról még Balog Zoltán döntött.

Bár a Jobbik számtalanszor kiállt a zenekar mellett, többek között akkor is, mikor 2017 decemberében a marosvásárhelyi táblabíróság jogerősen 9 ezer lej (630 ezer forint) pénzbírság kifizetésére kötelezte, és három évre eltiltotta a romániai fellépésektől Petrás Jánost. Persze, ennek az aljas koncepciós eljárásnak amúgy semmi köze nem lehetett a kormány (igen, a Petrás által kedvelt Fidesz-KDNP) elhibázott, tutyimutyi nemzetpolitikájának. Mellesleg szintén a Jobbik szólította fel a kormányt, hogy hivatalosan is fejezze ki tiltakozását Petrás János elítélése kapcsán.

De nincs mit tenni, mert az Ördög jön és benyúltja a számlát. A Kárpátiának bele kell feküdnie abba a mocsokba, amiben a Fidesz éppen dagonyázik a Jobbik lejáratása céljából. És Petrás Jánosnak ki kell mondania olyan mondatokat, amiket pl. a Mi Hazánk Mozgalom is a zászlójára tűzött:

„A Jobbik elvesztette a lelkét, az a közösség, az az érzés és motiváció, ami benne volt, már elveszett. Egy biztos: nem a Kárpátia változott, mi kitartunk a korábbi értékeink mellett.”

(A Fidesz által teremtett „értékrend” lenne a követendő? Amúgy nem különös, hogy akik a Jobbikból "kiábrándulnak", valahogy mindannyian a Fideszbe/Mi Hazánk Mozgalomba "ábrándulnak bele"? – a szerk.)

Nincs ebben semmi meglepetés igazából, tán csak annyi, hogy Petrás János felhatalmazást érez magában arra, hogy ebben az országban bárkit „senkinek” nevezzen. Mert ugye, ő már valaki. A Mandinernek el is mondta, hogy ők a Jóistentől kapták azt a feladatot, hogy politikai tényezők legyenek.

Én meg Petrás Janitól kaptam egyszer egy magyar zászlóra egy aláírást. De úgy tűnik, ez már nem tényező.

(Főoldali kép: Facebook/Pénztáros Lőrinc)