Egy egész megye maradt intenzív osztályos ellátás nélkül

Lassan mindennapossá válik az ilyesmi.

Intenzív osztályos ellátás nélkül maradt Nógrád megye – írja a 444-en Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő. A megyei kormányhivatal hétfőn tájékoztatást küldött az országos tisztifőorvosnak arról, hogy nem maradt szabad intenzív osztályos ágy.

Csütörtökön pedig a Budapesten és Pest megyében működő tizenegy stroke-centrumból négy mondta le a betegek fogadását különböző indokokkal. 

Ez komoly időveszteséget jelent, és könnyen vezethet oda, hogy a beteg már nem lesz alkalmas a speciális ellátásra, akár maradandó károsodást szenvedhet. A maradandó károsodás pedig azt jelenti, hogy akár élete végéig ápolásra szorulhat, míg az időben elvégzett beavatkozással talán teljesen meggyógyulhatott volna - hívja fel a figyelmet Kunetz.

A szakértő továbbá emlékeztet: már-már természetes, hogy nincs olyan nap, amikor Budapesten és Pest megyében minden intenzív osztály probléma nélkül működik. Vagy nincs elég személyzet egyes osztályokon, vagy nincs elég felszerelés, lélegeztető gép, monitor, ágy, vagy éppen valamilyen kórházi járvány van, vagy összeomlott az informatika, beázott a kórterem stb…

Balassagyarmaton a hatágyas intenzíven öt beteget lélegeztetnek, és egy lélegeztető gép maradt még, az viszont tartós lélegeztetésre nem alkalmas. Ugyancsak megtelt az intenzív osztály Salgótarjánban, ahol valószínűleg hosszabb ideig nem tudnak új beteget fogadni. Ez azt jelenti, hogy akinek intenzív terápiás ellátásra van szüksége, az távolabbi kórházba kerül, persze csak akkor, ha ki tudja várni a szállítást, és túl is éli. A tervezett nagyobb kockázatú műtéteket is el kell halasztani, vagy más kórházba irányítani.